Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Socialdemokratiet helt oppe på beatet, når det gælder grøn omstilling i Syddjurs

Artiklens øverste billede
"Et meget spændende projekt, som kan bidrage væsentligt til den grønne omstilling, og samtidig understøtte landbrugets udfordring med at blive CO2 neutral." Sådan lyder det fra Socialdemokratiet om det store biogasprojekt ved Nimtofte, som over 100 Djursland landmænd støtter og vil levere til. Foto: Adresseavisen

«Tager vi ansvar for den grønne omstilling i Syddjurs kommune?

Det er et relevant spørgsmål at stille. 

Vi har i Socialdemokratiet igennem de seneste 5 år haft et stærkt fokus på at fremme den grønne omstilling, og omstille kommunens drift, så den ikke belaster miljø og natur unødigt. Fokus på bæredygtigt byggeri og omstilling til en fossilfri bilflåde er nogle af initiativerne. Men i det følgende vil jeg gerne konkretisere den planlægning, der sker omkring energiproduktion i vores kommune.

At der produceres lokal grøn energi i vores kommune er for os helt oplagt. 

Solcelleanlæg

Igennem de seneste år har Syddjurs kommune arbejdet intensivt med at lave planlægning for solcelleanlæg. Det tidligere byråd besluttede ensstemmigt i 2021, at se de samlede ansøgninger under ét, lave konkrete afgrænsninger for de store anlæg, og lave en rækkefølge for planlægning af de egnede projekter. På denne måde har forvaltningen kunnet overskue denne store planlægningsopgave, og udnytte erfaringer med planlægning fra et projekt, til det næste. 

Konkret er de to første lokalplaner næsten færdigbehandlede (Høegholm og Mesballe). Kolind og Dalsgård igangsættes forventeligt i løbet af 2023 og de sidste senest i 2024.

Det betyder konkret, at der vil blive produceret i omegnen af 260 MW når solcelleparkerne er opstillet og i drift. Dette svarer anslået til 160.000 menneskers private årlige elforbrug.

Der er flere investorer, der ønsker at opføre solcelleparker, ligesom kommunen får henvendelser om opførelse af vindmøller.

Det er ikke et mål for os, at vores skønne kommune skal overplastres med solcelleparker og andre vedvarende energianlæg, men vi mener at det er vores pligt, at understøtte planlægning for energiproduktion. Det er vi godt i gang med.

Ønsker man at læse om de konkrete projekter kan man gå på syddjurs.dk og søge på solenergi. 

Men ikke alt er godt. Der henstår stadigt, at få lagt solceller på kommunens tage. Her har vi som kommune et ekstra ansvar. Vi råder over mange store tagflader, der kunne egne sig til solceller. 

Det er bare ikke ligetil. Som lovgivningen er nu, skal kommunen oprette et eget driftselskab, for at kunne drive solcelleanlæg. Desuden kræver en sådan investering, frie anlægsmidler i kommunens budget for de kommende år. Og med behov for flere skoler og daginstitutioner og et generelt pres på kommunens økonomi, ligger dette desværre ikke lige for.

Et meget spændende projekt, som kan bidrage væsentligt til den grønne omstilling, og samtidig understøtte landbrugets udfordring med at blive CO2 neutral.

Biogas

Der er investorer, der ønsker at opføre et meget stort biogasanlæg i den nordlige del af kommunen (Østenfjeldvej 9, Nimtofte - Brødrene Thorsen I/S, red.). Et anlæg som er projekteret til at blive et af Danmarks største. Det vil afgasse gylle for bl.a. metangas, som kan anvendes som naturgas. 

Et meget spændende projekt, som kan bidrage væsentligt til den grønne omstilling, og samtidig understøtte landbrugets udfordring med at blive CO2 neutral. Forud for planlægningen af et så stort industrianlæg, skal der naturligvis foregå grundige miljø- og naturundersøgelser, og undersøgelser af påvirkninger af naboer og lokalområde. 

Vi anser det for vigtigt, at vores planlægning af kommunen peger mange år ud i fremtiden, og at den sker under hensyntagen til de borgere den påvirker, og den natur udviklingen skal ske i samspil med.

Vi vil i Socialdemokratiet fortsat gå målrettet for planmæssigt, at sikre en hurtig og effektiv gennemførelse af den grønne energiproduktion. 

Vi mener at vi er godt på vej til at nå i mål med 70% reduktionsmålet inden 2030. Vi kan vel heller ikke være andet bekendt.

Jeg vil iøvrigt igen henvise til kommunens hjemmeside. Her er der redegjort for de konkrete tiltag. Søg på klimahandlingsplan.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.