Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Hestehaveskoven kommer til at nærme sig en naturnationalpark uden hegn og fritgående heste og brunstige tyre

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Lars Norman Thomsen

»Til Rønde Distriktsråd

Det er en god udvikling, at Naturstyrelsen er gået i gang med at fjerne de gamle sitkabevoksninger i Hestehaven ved Rønde. 

Og det kan kun gå for langsomt, for skoven har brug for åbne områder med masser af lys. Der er derfor ingen grund til, at arbejdet skulle trækkes over flere år. 

Danmark ligger i det europæiske løvskovsbælte, hvor den naturlige træbevoksning er forskellige løvtræer alt efter f.eks. jordbundsforhold.

Nåletræerne er næsten alle indførte fra andre steder i verden. 

Ved at fjerne alle nåletræerne på én gang skabes der store lysåbne områder, hvor naturen ligesom kan starte forfra og naturlig skov vokse frem. 

I fx det fældede område lige øst for Følle Bund vil der blive skabt et sammenhængende område strækkende sig fra de lavvandede flader, fugtige enge gennem ellesumpen med de store bevoksninger af ramsløg og op i det nye lysåbne skovareal.

Allerede det første år vil nye én- og flerårige urter indfinde sig. Hurtigt vil området dækkes af først gederams med sin lilla farve og derefter et bredt udvalg af den naturlige flora. I modsætning til i den mørke stereotype granskov vil det give levesteder til en lang række forskellige insekter og øge diversiteten betragteligt.

Med den udvikling, der nu er sat i gang, vil Hestehaven kunne blive et eksempel på, hvordan en skov kan nærme sig en ”naturnationalpark” uden hegn og fritgående heste og kreaturer.

Der vil hermed være skabt nye levesteder for en række fuglearter, og det er sandsynligt, at der meget hurtigt vil kunne iagttages skovpiber, hedelærke, huldue og rødrygget tornskade.

I takt med, at området vokser til med buske og lave træer, vil antallet af levesteder mangedobles og biodiversiteten stige betragteligt. 

Med den udvikling, der nu er sat i gang, vil Hestehaven kunne blive et eksempel på, hvordan en skov kan nærme sig en ”naturnationalpark” uden hegn og fritgående heste og kreaturer.

Mange af naturparkens kendetegn kan skabes uden hegn: fjernelse af fremmede træsorter og ellers ingen træfældning, stormvæltede træer får lov at blive liggende til glæde for svampe, orme, tusindben og et væld af insekter, der alle har travlt med at nedbryde skovbundens døde træer. 

Men for at genskabe den naturlige skov mest muligt bør man gå et skridt videre og fjerne dræn og grøfter, så vandet får lov til at brede sig til naturlige fugtige områder, men med respekt for, at det stadig er muligt at færdes i skoven.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.