Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Hvem taler Følles sag i byrådet?

Artiklens øverste billede
Trine Søndergaard kan ikke få øje på bare en af disse 27 byrådsmedlemmer, der taler Følles sag. Pressefoto

»Den 9. februar holdt Syddjurs Kommune informationsmøde om lokalplansforslag 445 i Rønde Idrætscenter. Ikke et kæmpe tilløbsstykke sådan en torsdag vintereftermiddag, havde kommunen måske tænkt og booket et klasselokale, som viste sig alt for lille til de 25-30 tilhørere først og fremmest fra Følle, som mødte op. Sammen med kommunens folk fra Erhvervs- og planudvalget og Natur-, teknik- og miljøudvalget var der fyldt godt op. 

Den store borgerinteresse skyldtes, at lokalplansforslag 445 handler om et erhvervsområde, som er planlagt i en trekant over for Følle by – mellem Randersvej og motortrafikvejen. Følles indbyggere har derfor naturligt en stor interesse i at være informeret om og påvirke udviklingen, og derfor afleverede Følle Borgerforening et høringssvar allerede i en foreløbig høringsrunde, der fandt sted i februar-marts 2022 i forbindelse med, at der skulle vedtages et lokalplanstillæg. Dette høringssvar indeholdt bl.a. en alternativ plan for erhvervsområdet, som inddrog de omkringliggende områder med oprettelsen af stisystemer, og som havde stort fokus på de trafikale forhold, bl.a. udkørslen fra Følle Bygade til Randersvej, som er et stort og uløst bekymringspunkt hos Følles indbyggere, som kører ud med livet som indsats, særligt i myldretiden. At der vil komme mere og tungere trafik på Randersvej, uanset hvordan vejføringen bliver gennem det planlagte erhvervsområde, må være indlysende for enhver. 

Kommunens ukendskab til trafikforholdene tyder på, at Følle Borgerforenings høringssvar fra den foreløbige høringsrunde ikke er blevet studeret særlig grundigt

Grunden til dette læserbrev er, at jeg, som var blandt tilhørerne, var målløs over den arrogance og afgrundsdybe uvidenhed eller ligegyldighed om forholdene i Følle, som de folkevalgte lokalpolitikere udviste på mødet. Og jeg hørte kun bekymrede og kritiske spørgsmål og kommentarer fra tilhørerne; ingen virkede begejstret over planerne. Lad mig nævne nogle eksempler: 

I Følle Borgerforenings høringssvar fra 2022 er det tydeligt beskrevet, hvor farlige de omtalte trafikforhold er, og der gives konkrete forslag til, hvordan man kan forbedre forholdene. Alligevel virkede både lokalpolitikere og embedsfolk på mødet, som om det var første gang, de hørte om både problemet og forslag til løsninger, og formanden for Erhvervs- og planudvalget, Kasper Kolstrup Møller (K), bagatelliserede decideret en Følleborgers bekymringer, fordi – kunne man forstå – de stod i vejen for fremskridtet. Derudover virkede det heller ikke, som om nogen af kommunens folk anede, at folk fra Følle kører ud via Randersvej og sætter sig selv i en farlig situation, fordi den anden ende af Følle Bygade mod Aarhusvej er lukket for udkørsel. Det var endda kommunen selv, der i sin tid besluttede og udførte lukningen, uden at en eneste Følleborger blev spurgt til råds, og uden at der er blevet handlet på efterfølgende protester. Men den sag er åbenbart ukendt i det nuværende byråd.

På talrige spørgsmål fra de fremmødte borgere om, hvad kommunen havde tænkt sig at gøre ved de forventeligt forværrede trafikale problemer, svarede flere af kommunens folk, bl.a. Kasper Kolstrup Møller, at der er tale om en statsvej, som kommunen ikke kan regulere, fordi statsveje hører under Vejdirektoratet, og Vejdirektoratet er ”tunge at danse med”, men at ”dialogen med Vejdirektoratet har vi jævnligt”. På et spørgsmål fra salen om, hvorvidt kommunen allerede var i dialog med Vejdirektoratet om lige netop denne sag, blev der ikke svaret direkte. 

Kommunens ukendskab til trafikforholdene tyder på, at Følle Borgerforenings høringssvar fra den foreløbige høringsrunde ikke er blevet studeret særlig grundigt. Der står ellers under Syddjurs Kommunes lokalplansforslag 445, at der under den foreløbige høring ”indkom 4 høringssvar, som er indgået i den videre planlægning”. På informationsmødet blev der flere gange spurgt, på hvilken måde disse høringssvar var indgået i det videre arbejde. Det kunne ingen rigtigt svare på, og direkte adspurgt, om Kasper Kolstrup Møller vidste, hvordan høringssvarene var indgået i den videre planlægning, svarede han, at nej, det vidste han ikke. 

Derudover virkede det det, som om flere forhold blev søgt sløret eller fortiet. Jeg spurgte, hvilke konklusioner det ”ikketekniske resume” af den lovpligtige miljøvurdering var kommet frem til, og fik at vide, at der ville komme øget trafik og dermed øgede støjproblemer. Efterfølgende har jeg selv læst miljøvurderingen og kan konkludere, at det er langtfra alle konklusioner. Der nævnes i resumeet bl.a. også: luftforurening (”Det kan ikke afvises, at de omkringliggende boliger og boligområde vil kunne blive negativt påvirket af lugt, støv og røg fra virksomhederne”), problemer med opsamling af overfladevand, som vil kunne påvirke Følle Bæk negativt, at effekten på landskabet vurderes at være negativ, og at der vil være lysforurening, og endelig, at der vil være ”væsentlig risiko for forurening af jord og grundvand” (det ikke tekniske resume er kapitel 2 i miljøvurderingen, som kan findes på kommunens bekendtgørelse om lokalplansforslag 445). Så er der vist ikke tale om informationsmøde, men om misinformationsmøde.

Følle er en lille, hyggelig, velfungerende landsby på noget over 200 indbyggere med tilflyttende børnefamilier, et inkluderende og aktivt fællesskab og sociale aktiviteter, som der tages initiativ til fra mange forskellige hold. En by med stor integritet, arkitektonisk særpræg og en oprindelig ”slynget bygade”. Følle er faktisk udnævnt som ét ud af 48 ”bevaringsværdige kulturmiljøer” i Syddjurs Kommune i Screening af kulturmiljøer, som er foretaget af Aarhus Arkitektskole i 2019. Det tror jeg ikke, nogen af lokalpolitikerne ved. Følle har siden 2007 kæmpet for at få en bevarende lokalplan, men den er gang på gang blev syltet og udskudt, senest har kommunen meldt ud i december, at der desværre ikke er mandskab til at se på sagen – den må vente. Med en bevarende lokalplan i ryggen ville Følle måske have stået stærkere nu? 

Jeg – og tydeligvis flere andre tilhørere på informationsmødet – er bekymrede for, hvad et stort, støjende, lysende, forurenende erhvervsområde på den anden side af vejen vil betyde for byens fremtid og integritet. Jeg er bekymret for, at der ikke er nogen lokalpolitikere, som interesserer sig for Følle i denne (eller andre) sammenhænge. Politikerne og embedsværket burde vide, at der er tale om et helt særligt kulturelt bevaringsværdigt lokalmiljø, de burde bekymre sig om en forværring af de trafikale forhold i en landsby, som allerede er klemt mellem tre store veje. De burde i særdeleshed vide, at miljøvurderinger også skal medtage bl.a. ”befolkningen” og ”kulturarv”, hvis det er relevante parametre.

Jeg vil opfordre alle, som føler sig berørt af udsigten til et stort og muligvis uskønt og forurenende erhvervsområde nord for Rønde som ”indgangsportal” til Nationalparken, om at skrive høringssvar med indsigelser og bekymringer, inden den nuværende høringsperiode udløber den 15. marts. 

Men især vil jeg opfordre lokalpolitikerne til at interesse sig oprigtigt for Følle og for, hvordan man kan mildne konsekvenserne af et erhvervsområde i Følles baghave, bl.a. ved at tage trafiksituationen alvorligt. Hvor er Kultur-, fritids- og landdistriktsudvalget i denne sag, og hvad er det udvalgs holdning? Hvis der er en folkevalgt politiker, der vil tale Følles sag i byrådet, så er der vist en stol ledig.« 

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.