Er løbet kørt for et Besøgscenter ud for Kalø Slotsruin?
Det trækker op til et heftigt og råbende 2023 i Nationalparken.
SVM-regeringen har godt nok intet hastværk, når det gælder Naturnationalparkerne.
Vi kan læse i regeringsgrundlaget, at de 15 besluttede Naturnationalparker skal gennemføres. Det nye er, at byrådene skal involveres i parkernes gennemførsel og fremtidige drift. Dispensationsmuligheden fra dyrevelfærdsloven skal evalueres, så dyrevelfærden sikres i Naturnationalparkerne.
Når Naturnationalparkerne ikke har fyldt på regeringens dagsorden, skyldes det velsagtens, at SVM-regeringen ikke har brug for en højrøstet debat som dele af Venstre vil nyde. Men de undgår den ikke.
I denne uge kickstartede en langgaber i Syddjurs historien, Besøgscentret ud for Kalø Slotsruin.
En ny lokalplan 448 med tilhørende kommuneplantillæg og miljøvurdering skal godkendes politisk, fordi den foregående lokalplan 420 blev erklæret ugyldig af Planklagenævnet.
Erhvervs- og planudvalget har sagen på dagsordenen i denne uge, hvorfra den senere via Økonomiudvalget lander på Byrådets bord til endelig godkendelse senere i denne uge.
Med samtlige stemmer minus Nye Borgerliges Laila Sortland.
Når det er sket, må det forventes, at Nationalpark Mols Bjerges bestyrelse fortæller, hvordan den har tænkt sig at kickstarte.
Spørgsmålet er om et projekt, der blev præsenteret i december 2016, har nogen fremtid?
Dengang blev besøgscentret vurderet til at koste cirka 40 mio. kroner inklusiv renovering af Hack Kampmanns Strandhuset. Der har dog i debatten været nævnt beløb i størrelsesordenen fra cirka 40 til lidt over 50 mio. kroner.
En 2023 pris er ikke meldt ud, fordi bestyrelsen reelt ikke kender den. Men projektet er selvfølgelig blevet dyrere. De mange millioner skal komme dels som støtte fra fonde, dels som et mindre opsparet beløb af Nationalparkens egne midler - og ikke fra Syddjurs Kommune, som ikke er involveret i projektet. Sidstnævnte har lovet at kaste 5 mio. kroner i parkeringsplads og vejanlæg.
De 5 mio. kroner holder ikke vand i dag. Prisniveauet har ændret sig siden.
Allerførst skal Besøgscentret beskrives i detaljer, så de fredninger, der skal i hus, før der overhovedet kan tages et spadestik til et Besøgscenter, bliver bogført og godkendt.
Før det er sket, er det urealistisk at de forskellige fonde vil komme med andet end høflige tilkendegivelser.
Uanset hvad kan debatten begynde igen.
Man frygter ærlig talt for niveauet, hvis både Besøgscentret og Naturnationalparken kommer til at køre parløb uden, at de to størrelser har det mindste med hinanden at befatte.
Debat hilses altid velkommen, men kun hvis parterne respekterer, at alt kan underkastes en kritisk analyse, og det uanset ens egne sym- og antipatier. Det er et fremragende princip med rod i kulturradikalismen.
Bær over med det segment af borgere, der primært har glimret ved ikke at høre andre synspunkter end deres egne og er grundlæggende illiberale, fordi de ikke respekterer et grundlæggende princip ved demokratiet, retten til at være uenige.