Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Svar til Distriktsrådet: Vi får en gevinst ved at rive huset ned

Artiklens øverste billede
Her ses arkitekternes tegning for området omkring Posthuset og Fregatten. Bygningen S.A Jensens Vej 3A, der i dag huset en iskiosk og et udlejningsbureau, er væk. Grafik: BOGL/Syddjurs Kommune.

Spørgsmål og konstruktiv kritik er altid velkommen! Ebeltoft i Udvikling er baseret på tanken om, at dialog skaber de bedste resultater. Udviklingen af Ebeltoft er en kontinuerlig proces, hvor vi lytter til alle gode kvalificerede bidrag. Den netop offentliggjorte udviklingsplan er det seneste bidrag til den fortsatte samtale om byens udvikling. Sverre Tønder bidrager til samtalen med spørgsmålet »vil vi begå en fejl ved nedrive bygningen på S.A. Jensens Vej 3A?« 

Den netop offentliggjorte udviklingsplan for Ebeltoft kyststrækning anbefaler at Posthuset” bevares, og at S.A. Jensens Vej 3A nedrives. Det vil jeg som projektleder gerne redegøre lidt om baggrunden for. Men tillad mig først to generelle betragtninger:

Byudvikling er en balancegang mellem at bevare og udvikle. Øvelsen er at beslutte, hvornår man gør hvad. Det kan være en upopulær beslutning af fjerne en eksisterende bygning. Men hvis man dermed kan skabe et åbent, fælles og sammenhængende byrum til glæde for hele byen – ja, så kan en nedrivning faktisk godt forklares og forsvares. 

I forhold til bygningen på S.A. Jensens Vej 3A er det vores vurdering, at gevinsten ved en nedrivning retfærdiggøres af de muligheder, der skabes. Det vender jeg tilbage til. 

Byudvikling er en samtale. Ebeltoft i Udvikling har siden 2018 været i dialog med byens borgere, organisationer, institutioner og erhvervsliv. Den senest offentliggjorte udviklingsplan bygger på en årelang dialog og borgerinddragelse. Denne dialog har skabt det fundament, udviklingsplanen bygger på. Det betyder ikke, at alle er enige i det endelige resultat. Men mange har bidraget, og der er et stærkt ejerskab til de ideer og tanker, der ligger til grund for planerne for Ebeltofts kystlinje. Der kan naturligvis stadig være uenigheder om, hvorledes tanker og ideer bedst føres ud i livet. Her kan vi have forskellige syn på, hvad der skal bevares og hvad der skal forandres. Det står dog klart, at vi ikke kan skabe de ønskede forandringer og samtidig bevare alt eksisterende. 

Byrådets beslutning

Den netop offentliggjorte udviklingsplan for Ebeltoft kyststrækning foreslår at det Det Gamle Posthus bevares. Huset fungerer som kreativt foreningshus og er hjemsted for Ebeltoft Windsurferklub. Ved at bevare huset understørres byens liv. Samtidig bevares en del af byens bygningsmasse og historie. Dette forslag strider mod en tidligere byrådsbeslutning om at rive Det Gamle Posthus ned. Byrådet skal derfor i den kommende tid tage stilling til, om man skal ændre denne beslutning.

I forhold til bygningen på S.A. Jensens Vej 3A, der i dag rummer feriehusudlejning og issalg, er udviklingsplanens anbefaling nedrivning. På en så central beliggenhed anbefaler udviklingsplanen at vi først og fremmest vægter funktioner, der har forbindelse med vandet og som kommer almenvældet til gode. Bygningen på S.A. Jensens Vej 3A er i dag ikke et hus der er åbent for alle byens borgere. Huset rummer heller ingen funktioner, der ikke kan placeres andre steder end ved kysten, eller aktiviteter der understøtter et aktivt byliv. På dette punkt er udviklingsplanen helt på linje med tidligere byrådsbeslutninger. Men bør byrådet også genoverveje denne beslutning? Man skal huske at udviklingsplanen er en anbefaling, og det står både Sverre Tønder og andre frit for at påvirke Byrådets beslutninger på dette område. 

Når Bygningen på S.A. Jensens Vej 3A ikke foreslås bevaret i udviklingsplanen, skyldes det dels, at man ønsker at lave et støre rekreativt område fri for kørende trafik og parkering omkring Det Gamle Posthus. Man ”skubber” så at sige kørende trafik og parkering ”væk” fra Det Gamle Posthus og den planlagte overgang hen mellem Maltfabrikken og pladsen ved Det Gamle Posthus. Kombineret med en planlagt lukning af S.A. Jensens vej skabes et markant centralt placeret rekreativt byrum fri for kørende trafik. 

I udviklingsplanen ligger der også et ønske at skabe en mere sammenhængende promenade og stiforløb, der gør det til en større oplevelse at bevæge sig langs kysten til fods. Ved at skabe et byrum, der er mere attraktivt for gående at bevæge sig igennem, er det også tanken, at flere besøgende vil bevæge sig til fods frem for at tage bilen mellem byens destinationer.

Alle disse tiltag kræver plads. Og etableringen af disse fælles rekreative byrum er altså, i udviklingsplanen, prioriteret højere end bevarelsen af bygningen på S.A. Jensens Vej 3A. Det kan man naturligvis være uenig i, og det står selvfølge alle frit for fremadrettet at påvirke de politiske processer. 

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.