Kære Aarhus. Tag jer sammen - drop jeres dumpning af dynd!
Vores havmiljø er i en meget trist forfatning. Kun ganske få steder er den miljømæssige tilstand i nærheden af, hvad den burde være. Mange steder er havbunden fuldstændig livløs som følge af årtiers iltsvind.
Godt nok har der fra nationalt hold været et ønske om at nedbringe næringsstofpåvirkningen af havmiljøet, men i forhold til den statslige planlægning til vands, har fokus næsten udelukkende været rettet mod udnyttelse af havet i form af eksempelvis stenfiskeri, råstofindvinding, havbrug og udlæg af klappladser – altså steder, hvor man kan dumpe bortgravet materiale fra eksempelvis havneudvidelser.
Derfor er det rigtigt godt, at de østjyske kattegatkommuner er gået sammen for både at arbejde for at få tænkt flere miljø- og naturhensyn ind i statens planlægning på området og for at få skabt en bedre økologisk tilstand i vores kystområder. Med i dette samarbejde er Aarhus Kommune.
Derfor virker det særdeles besynderligt, at man fra politisk hold i Aarhus Byråd stadig påtænker at dumpe op mod 750.000 kubikmeter sediment ved Hjelm Dyb i forbindelse med Aarhus Vands projekt Rewater og eventuelt yderligere i forbindelse med den planlagte havneudvidelse. De steder, hvor dumpningen finder sted, vil stort set alt liv på bunden blive slået ihjel under metertykt dynd. Og ved Hjelm Dyb er der faktisk et ret mangfoldigt liv.
Men kære kolleger i Aarhus Byråd: dumpning af havneslam kan helt undgås, hvis man har viljen!
Der er kommet en række vage udtalelser fra politikerne i Aarhus om, at man da gerne vil begrænse mængden af bortgravet havnebund, der potentielt skal dumpes ud for Djursland, og at man gerne vil undersøge alternativer. Men kære kolleger i Aarhus Byråd: dumpning af havneslam kan helt undgås, hvis man har viljen! Det er utvivlsom dyrere og mere besværligt, men det kan sagtens lade sig gøre at håndtere bortgravet sediment på land. Så kom nu ud af busken og meld klart ud: Vil I plumre vores havmiljø yderligere til eller vil I ikke? Jeg håber naturligvis det sidste – og på den måde vil I kunne leve op til jeres moralske ansvar i det østjyske kystkommunesamarbejde.