Dette er et debatindlæg: Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger om dit lokalsamfund, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne. Du kan sende os din mening her.

Kære Aarhus. Tag jer sammen - drop jeres dumpning af dynd!

Artiklens øverste billede
 Kim Lykke Jensen (SF), Syddjurs Byråd. Pressefoto

Vores havmiljø er i en meget trist forfatning. Kun ganske få steder er den miljømæssige tilstand i nærheden af, hvad den burde være. Mange steder er havbunden fuldstændig livløs som følge af årtiers iltsvind. 

Godt nok har der fra nationalt hold været et ønske om at nedbringe næringsstofpåvirkningen af havmiljøet, men i forhold til den statslige planlægning til vands, har fokus næsten udelukkende været rettet mod udnyttelse af havet i form af eksempelvis stenfiskeri, råstofindvinding, havbrug og udlæg af klappladser – altså steder, hvor man kan dumpe bortgravet materiale fra eksempelvis havneudvidelser.

Derfor er det rigtigt godt, at de østjyske kattegatkommuner er gået sammen for både at arbejde for at få tænkt flere miljø- og naturhensyn ind i statens planlægning på området og for at få skabt en bedre økologisk tilstand i vores kystområder. Med i dette samarbejde er Aarhus Kommune.

Derfor virker det særdeles besynderligt, at man fra politisk hold i Aarhus Byråd stadig påtænker at dumpe op mod 750.000 kubikmeter sediment ved Hjelm Dyb i forbindelse med Aarhus Vands projekt Rewater og eventuelt yderligere i forbindelse med den planlagte havneudvidelse. De steder, hvor dumpningen finder sted, vil stort set alt liv på bunden blive slået ihjel under metertykt dynd. Og ved Hjelm Dyb er der faktisk et ret mangfoldigt liv.

Men kære kolleger i Aarhus Byråd: dumpning af havneslam kan helt undgås, hvis man har viljen!

Der er kommet en række vage udtalelser fra politikerne i Aarhus om, at man da gerne vil begrænse mængden af bortgravet havnebund, der potentielt skal dumpes ud for Djursland, og at man gerne vil undersøge alternativer. Men kære kolleger i Aarhus Byråd: dumpning af havneslam kan helt undgås, hvis man har viljen! Det er utvivlsom dyrere og mere besværligt, men det kan sagtens lade sig gøre at håndtere bortgravet sediment på land. Så kom nu ud af busken og meld klart ud: Vil I plumre vores havmiljø yderligere til eller vil I ikke? Jeg håber naturligvis det sidste – og på den måde vil I kunne leve op til jeres moralske ansvar i det østjyske kystkommunesamarbejde. 

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.