Biogasanlæg: Nature Energy syretester projekt på Djursland

En arbejdsgruppe af landmænd har i regi af Djursland Landboforening i løbet af no time indsamlet så mange tilkendegivelser fra landmænd på Djursland, som ønsker at levere til et nyt biogasanlæg på Djursland, at Nature Energy, Europas største producent af grøn biogas til gasnettet, går videre med projektet.

Artiklens øverste billede
Nyt biogasanlæg i støbeskeen på Djursland. Arkivfoto Seges

En arbejdsgruppe, bestående af flere medlemmer af Djursland Landboforening, har netop afholdt møde med Nature Energy. Her overleverede arbejdsgruppen tilsagn om de 450.000 tons husdyrgødning, som Nature Energy skulle bruge for at gå videre med et projekt om et biogasanlæg på Djursland, fortæller Djurslands Landboforening i en pressemeddelelse.

»Vi har sørget for at skaffe opbakningen, og nu er vores arbejde gjort for denne gang. Nature Energy var noget imponeret over, hvor hurtigt vi kunne få de mange tilsagn. Det viser bare, at landmændene bestemt er interesseret i projektet,« fortæller Mogens Hjort Jensen, aktiv landmand og indehaver af Bakkegården ved Dolmer, og en del af arbejdsgruppen.

Nature Energy var noget imponeret over, hvor hurtigt vi kunne få de mange tilsagn. Det viser bare, at landmændene bestemt er interesseret i projektet

Mogens Hjort Jensen

Alle kan være med

Djursland Landboforening har stået bag to orienteringsmøder for mulige leverandører og aftagere til et biogasanlæg på Djursland. Den nedsatte arbejdsgruppe har efter møderne indsamlet tilkendegivelser fra interesserede landmænd, og de medlemmer, som ikke var til informationsmøderne er blevet kontaktet af sekretariatet i Djursland Landboforening.

»Der kan være nogen, der er interesseret, som vi ikke har kontaktet – ingen skal føle sig udelukket, og alle er velkomne til at være med,« understreger Mogens Hjort Jensen.

Nu står Nature Energy for det videre projekt.

»Vi landmænd har vist, at vi gerne vil den grønne omstilling, men et projekt som dette kræver opbakning fra politikere og embedsmænd. Jeg håber, at embedsværket viser velvilje og bakker op om dette projekt, og ikke mindst den grønne omstilling på Djursland,« siger Mogens Hjort Jensen.

En stor spiller

Det er lidt af en gigant, som landmændene på Djursland har involveret sig med.

Nature Energy blev stiftet i 1979 under navnet Naturgas Fyn af otte fynske kommuner. I dag er Nature Energy Europas største producent af grøn biogas til gasnettet. Virksomheden ejer og driver 11 biogasanlæg, og herudover driver Nature Energy også et anlæg i Frankrig.

Nature Energy har siden marts 2018 været ejet af et konsortium bestående af Davidson Kempner, Pioneer Point Partners og Sampension.

Dengang solgte de daværende ejere, otte fynske kommuner, Nature Energy til en gruppe af private investorer. Danske Sampension, en dansk pensionskasse med mere end 300.000 kunder, købte 20 pct. og resten blev købt af det i den danske offentlighed aldeles ukendte, irsk-registrerede selskab Gosford Capital Designated Activity Company, der igen er ejet af kapitalfondene Pioneer Point Partners fra London og Davidson Kempner fra USA.

I dag er Nature Energy udelukkende et selskab, der producerer biogas, og som ikke har slutkunder eller driver et gasnet. Virksomheden har været igennem en stor transformation, og det understreges ikke mindst af skiftet fra at være kommunalt ejet til at være privat ejet selskab.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen