Rønde Sparekasse: Det ser langt bedre ud end forventet ved årets begyndelse

Den lokale sparekasse kommer ud af første halvår 2021 med et resultat før skat på 5,0 mio. kroner. Det er betydeligt bedre end forventet i Rønde Sparekasses årsrapport for 2020.

Artiklens øverste billede
Rønde Sparekasse er i bedre gænge på nuværende tidspunkt end forventet ved indgangen til 2021.

»Med forventning om en fortsat negativ kursregulering på obligationsbeholdningen, en beskeden positiv kursregulering på beholdningen af sektoraktier og et faldende nedskrivningsbehov forventes årets resultat før skat at ligge i niveauet 4,0 mio. kroner.«

Sådan lyder det beskedent og forsigtigt i afsnittet om forventningerne til 2021 i Rønde Sparekasses årsrapport for 2020.

De beskedne forventninger ser imidlertid ikke ud til at gå i opfyldelse, for Rønde Sparekasse kunne i første halve år af 2021 præsentere et resultat før skat på 5,0 mio. kroner mod 1,1 mio. kroner i 1. halvår i Corona året 2020.

Det er et tilfredsstillende resultat, som bekræfter, at Sparekassen står stærkt, samtidig ser vi fortsat, at vores kunders kreditsituation generelt er sund, hvilket bevirker, at vi har nettotilbageførsler af nedskrivninger i 1. halvår 2021

Jens Haahr

I årsrapporten for 2020 kan man også læse:

»Det lave renteniveau giver store udfordringer i forhold til den basale drift og i forhold til at opnå en tilfredsstillende forrentning af Sparekassens fondsbeholdning. Ledelsen forventer derfor, at indtjeningen fra den basale bankforretning af kunderelaterede aktiviteter og beholdningsafkast vil falde i 2021, således at basisindtjening, dvs. resultatet før nedskrivninger på udlån og kursreguleringer på fondsbeholdningen, forventes at ligge i niveauet 6,5 mio. kroner.«

Løft i kapitalprocenten

Sparekassen har i 1. halvår 2021 realiseret en basisindtjening på 6,0 mio. kroner. Den opnåede basisindtjening ligger således også betydeligt over det forventede.

»Det er et tilfredsstillende resultat, som bekræfter, at Sparekassen står stærkt, samtidig ser vi fortsat, at vores kunders kreditsituation generelt er sund, hvilket bevirker, at vi har nettotilbageførsler af nedskrivninger i 1. halvår 2021,« udtaler Rønde Sparekasses direktør, Jens Haahr.

»Jeg kan med tilfredshed også konstatere, at den basale drift fortsat bidrager pænt og faktisk overgår resultatet i 1. halvår 2020. Udviklingen i Sparekassens indtjening udgør sammen med udviklingen i garantkapitalen den samlede udvikling i Sparekassens egenkapital, og jeg glæder mig over, at egenkapitalen nu er på ca. 134 mio. kroner, hvilket har øget Sparekassens kapitalprocent fra 22,5 procent til 26,3 procent. Sparekassens kapitalapparat er på et niveau, hvor vi er klar til at møde alle kendte fremtidige kapitalkrav. Vi er i øjeblikket i et udfordret marked, hvor renteniveauet fortsat er lavt. At vi alligevel formår at have en tilfredsstillende indtjening, bekræfter mig i, at Sparekassens forretningsmodel er holdbar,« udtaler direktøren.

Kapitalprocenten, som direktøren henviser til, viser, hvor meget kapital Rønde Sparekasse har i forhold til de risici, sparekassen har påtaget sig. Når kapitalprocenten stiger, kan det derfor skyldes to ting: Kapitalgrundlaget (tælleren) stiger, og/eller risikoeksponeringerne (nævneren) falder

Piller ved forventningerne

De positive vinde, der har blæst ind over Rønde Sparekasse, siden årsrapporten fra 2020, blev færdig ved trykkeren, har fået ledelsen til at give forventningerne til 2021 et samlet nøk i opadgående retning.

Forventningen til indtjeningen for hele året 2021 løftes fra tidligere udmeldte 4 mio. kroner før skat til 6 mio. kroner før skat.

Den forventede basisindtjening justeres ligeledes fra årsrapportens 6,5 mio. kroner til 7,0 mio. kroner.

Rønde Sparekasse havde i 2020 personaleudgifter for godt 14 mio. kroner til sine cirka 20 ansatte.

Direktøren aflønnes med godt 1.5 mio. kroner inklusive pension. Hertil kommer fri bil.

Garantkapitalen

Sparekassen havde ved udgangen af 2020 45.335 garantbeviser á nominelt 1.000 kroner.

Sparekassen har i sine vedtægter vedtaget stemmebegrænsning, hvorefter ingen garanter kan afgive mere end 20 stemmer afhængigt af den pågældende garants aktuelle garantkapital.

En indskyders samlede garantikapital kan højst udgøre 200.000 kroner for indskud efter ændring af vedtægterne pr. 14. marts 2005.

Vedtægterne kan ændres på repræsentantskabsmødet med 2/3 flertal.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.