Vil du være med til at kickstarte ny LAG Djursland torsdag aften?

EU har dikteret, at en LAG-periode maksimalt må vare syv år. Derfor skal der stiftes en ny LAG på Djursland, der kommer til at stå for pengeuddelingen i perioden 2023-27.

Artiklens øverste billede
Hans Münter, valgt til kontaktperson i forhold til Bolig- og Planstyrelsen. Ham, der står for, at banen er klar til den stiftende generalforsamling i et nyt LAG Djursland. Foto: Lars Norman Thomsen

De lokale aktionsgrupper, døbt LAG’er, fornyer sig med jævne mellemrum. Det har EU dikteret, at sådan skal det være. Basta.

Lokale aktionsgrupper er lokalt forankrede foreninger, som modtager midler fra EU. Hver lokal aktionsgruppe råder over penge, som kan støtte projekter i aktionsgruppens lokalområde.

»Jeg tror, det er for at få luftet lidt ud i gemakkerne, at der efter syv år stiftes nye LAG’er og på denne måde undgå frygten for indspisthed,« siger Hans Münter, Ryomgård.

Han sidder med i den nuværende bestyrelse i LAG Djursland og har to perioder som erfaringsgrundlag.

På et informationsmøde i Mørke Idrætscenter før sommerferien, hvor fremmødet var flot med 40 deltagere, blev der orienteret, om den proces, der ved årsskiftet resulterer i en nystiftet LAG på Djursland.

Det forventes, at det er den gamle LAG, der sørger for at afholde informationsmøde på trods af, at der rent juridisk skal stiftes en hel ny forening.

»Det er en lidt sjov procedure, men nuvel sådan er det. På informationsmødet besluttede de fremmødte, at der skal oprettes en ny lokal aktionsgruppe, og at geografien fortsat skal være et samlet Djursland,« forklarer Hans Münter, der på mødet blev valgt til at være kontaktperson i forhold til Bolig- og Planstyrelsen under Indenrigs- og Boligministeriet, der er ansvarlig for og administrerer ordningen.

Som kontaktperson har Hans Münter ansvaret for at få sendt en ansøgning til Bolig- og Planstyrelsen på baggrund af beslutningerne på informationsmødet.

»Jeg har sørget for, at ansøgningen er sendt og har siden modtaget forslag til dagsorden for den stiftende generalforsamling og et forslag til et sæt vedtægter til den nye LAG Djursland.«

Sæt x i kalenderen

Den stiftende generalforsamling foregår 8. september på Allingåbro Hotel B. & B. klokken 19.

Her kan alle møde op og lade sig opstille til bestyrelsen, der senere konstituerer sig på helt normale foreningsvilkår. Der er lagt op til, at den nye bestyrelse bliver mindre end den nuværende.

I forslaget til vedtægter nedjusteres antallet af bestyrelsesmedlemmer fra 15 til 9. Det har i denne og de tidligere perioder vist sig svært at få samlet alle til bestyrelsesmøderne.

»Den nye LAG Djursland tager over ved årsskiftet, og der er selvfølgelig en kobling til den gamle, fordi der vil være projekter, som den nye bestyrelse kommer til at overtage. Bestyrelsens første opgave bliver at lave en ny strategi, « siger Hans Münter.

Han genopstiller til bestyrelsen, men er ikke et formandsemne, hvis han bliver valgt.

»Jeg er involveret i mange andre ting privat og i bestyrelsessammenhæng, så det er helt udelukket, at jeg er et emne til formandsposten.«

Følgende projekter blev tildelt støtte ved den uddeling i det nuværende LAG Djursland. Kilde: LAG Djursland


Gør LAG en forskel?

- Hvordan gør LAG en forskel på Djursland, Hans Münter. Det handler om at uddele cirka to mio. kroner hvert år?

»Det er et godt spørgsmål,« siger han, mens han skuer ud i horisonten fra den smukke og højt beliggende træterrasse på Koruplund mellem Ryomgård og Koed, hvor han og hustruen Helle Neergaard Münter, modne mennesker på over 60, er travlt engageret i sommerperioden med at servicere gæster, der booker gårdens Bed & Breakfasttilbud. Det benytter mange sig af, også udenlandske gæster på træk.

Ved siden af terrassen aner man rækker af vinstokke på den stejle skråning. I næste måned skal der høstes druer på Koruplund, og Hans Münter har gode forventninger til en god høst, også en der bliver bedre end sidste år.

Nedenfor skrænten er et spritnyt vineri ved at skyde op. Hans Münter har arbejdet på projektet et stykke tid, og det begynder at finde sin form.

»Hvis jeg nu tager mig selv og mit vinprojekt, har LAG Djursland været vigtig for mig. Jeg var i sin tid nysgerrig på mulighederne i LAG Djursland, og det var også det, der gjorde, at jeg involverede mig i bestyrelsen,« indskyder han efter grundige overvejelser.

»Jeg har fået tilsagn om økonomisk støtte fra LAG på 250.000 kroner til indkøb af udstyr til mit vineri. Beløbet udgør 40 procent af projektøkonomien og har været meget afgørende for mig. Jeg vil ellers ikke haft andre finansieringsmuligheder end min egen begrænsede økonomi«

Ansøgere til støtte kan være private enkeltpersoner, virksomheder, institutioner, foreninger eller offentlige aktører.

»Uden LAG-tilskud, havde jeg ikke haft økonomien til at investere, som jeg gør nu i moderne udstyr, hårde hvidevarer og den slags. Jeg forestiller mig, at andre iværksættere med støtte fra LAG ligesom mig kan komme skridtet videre med deres projekter og lige få købt det ekstra udstyr, der skal til for, at de kan blive rigtigt færdige.«

Hans Münter understreger, at han naturligvis ikke har siddet med ved bordet, da hans ansøgning blev behandlet i bestyrelsen.

»Reglerne for habilitet er klare. Har du en ansøgning til behandling som bestyrelsesmedlem, så deltager du ikke, men du er heller ikke med til at bedømme de andre ansøgninger, der er indkommet. På denne måde sikrer man, at jeg af taktiske årsager kan stemme de andre ansøgninger ned for at fremme mit egen ansøgning.«

Dygtig LAG koordinator

I en årrække har Helle Breindahl været ansat som koordinator af bestyrelsen til blandt andet at vejlede ansøgere og projektholdere om LAG-tilskud. Koordinatoren er den person, man skal have fat i, hvis man har konkrete spørgsmål til, hvordan man søger tilskud, hvordan man gennemfører et LAG projekt, eller hvordan man får udbetalt LAG-tilskud.

Om Helle Breindahl skal fortsætte i den nye LAG Djursland, afgør den nyvalgte bestyrelse, og naturligvis den nuværende LAG koordinator selv.

»Helle Breindahl har i min tid været en yderst serviceminded og dygtig koordinator, som har oparbejdet en fond af viden, der også er blevet bemærket andre steder. Hun bruger de resterende måneder inden 2023 til at afvikle den nuværende periode. Hvorvidt hun bliver en del af den nye LAG, afgør den nye bestyrelse. Vil bestyrelsen have hende, og vil hun arbejde sammen med den nye LAG, det skal der findes ud af,« skærer Hans Münter ud i pap.

Den nuværende LAG Djursland har haft turisme og iværksætteri som overskrifter for projekter, der ville nyde fremme, og generelt har kvaliteten af ansøgningerne været på et højt niveau, ifølge Hans Münter.

»Jeg kan tage mig selv igen som eksempel. Jeg startede i sin tid med selv at lave en ansøgning, fordi det da ikke kunne være det store hokuspokus, men jeg blev meget klogere. Det var først da, at jeg fik sparring fra LAG koordinatoren, at ansøgningen fik den fornødne kvalitet og tyngde, og det tror jeg er generelt tør jeg godt sige. Det er tydeligt, at der hvor LAG koordinatoren har været inde over en ansøgning, da er kvaliteten også til at få øje på.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.