Kommentar:

Aftener i paradis - eller godt vi har Syddjurs Egnsteater

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

?"Kristen Poulsgaard, tidligere MF'er for Fremskridtspartiet, sikrede sig et langt eftermæle med følgende bemærkning fra Folketingets talerstol under en kulturdebat:

???“Danmark er for lille et sprogområde til at have sin egen ballet.”
Siden har Poulsgaard hævdet, at han er blevet fejlciteret, men anekdoter har det med at hænge ved, selv om de ikke lige helt stemmer med virkeligheden. Husk for eksempel på Jens Otto Krags: “Man har et standpunkt...”, der jævnligt bliver brugt og misbrugt i et væk.

Men tilbage til Poulsgaard, fordi anekdoten randte denne skriverkarl i hu, da han lørdag aften med ledsager overværede premieren på 'Livets Blå Bølge' på Fregatten Jylland - anden del af den historiske teatertrilogi ‘Hjerterum – Tro, håb og kærlighed', som teaterleder Hege Tokle, Syddjurs Egnsteater, er idékvinde til.
En betagende oplevelse i museumsauditoriet ved Fregatten Jylland. Så kort kan det siges. Et kammerspil med tre skuespillere, der starter i dur og fader stille ud i en mol-lignende stemning, men dog også med håbet intakt.
De, der stiller spørgsmålstegn ved, om Syddjurs Kommune skal pøse kulturkroner efter sit eget egnsteater, kan passende drage ud for at få en lokal teateroplevelse i denne uge.

'Livets Blå Bølge' spiller både tirsdag og onsdag aften.

Alle tre forestillinger samles i forbindelse med Kulturby 2017 og præsenteres under titlen 'Hjerterum – Tro, håb og kærlighed'.

Syddjurs Kommune er et tilpas stort sprogområde til at kunne huse et egnsteater. Der er bare for få borgere, der har fundet ud af, at kommunen har et egnsteater af høj kvalitet, men det vil bedre sig, når Kulturhotellet i Rønde er fuldt udbygget med ny teatersal næste år.

Det tjener Syddjurs politikerne til ære, at de har vovet at holde fast i denne kultursatsning. Den er kommet for at blive og sender også et signal til omverdenen, hvis vi nu bringer det forkætrede begreb, BOSÆTNING, på banen.

Den danske tegner Storm P. har sagt om kunst: ”Kunst er det, man ikke kan. Hvis man kunne, var det jo ingen kunst”.

Det lille, fortættede kammerspil, cirka 100 publikummer, overværede på Fregatten Jylland var kunst - en både bevægende og inciterende smuk historie om tro, håb og kærlighed til alle tider.

Der er grund til at glæde sig til at kunne se trilogien i sin helhed, og glæde sig over, at Syddjurs Egnsteater ligger i Syddjurs."

Publiceret 17 September 2015 07:30