Små håndstrikkede dåbsklude med kristne motiver og symboler er blevet et hit landet over. Med dåbskluden vil det døbte barn få et varigt minde med hjem fra dåbsgudstjenesten

Små håndstrikkede dåbsklude med kristne motiver og symboler er blevet et hit landet over. Med dåbskluden vil det døbte barn få et varigt minde med hjem fra dåbsgudstjenesten

Fernisering:

Fra papirservietter til dåbsklude

Fredag er der fernisering på Bregnet Kirkes dåbskludeprojekt, som nu er blevet en sællert landet over

Af
Af Lars Norman Thomsen

I juli måned vil man i Bregnet Kirke kunne opleve 25 indrammede dåbsklude, som står rundt omkring på kirkebænkenes salmereoler. De håndstrikkede dåbsklude, som bruges ved alle dåb i kirken til at tørre barnets hoved med, er nemlig blevet et udbredt fænomen.
Dåbskluden er blevet til på en idé af  sogne- og hospicepræst Ann Maj Lorenzen, og den har på få måneder vist sig som en kolossal succes.
”Med udstillingen fejrer vi, at dét, der begyndte i det små hos os, er stormet ud over landet, så der nu er omkring 300 kirker der har strikkecafé, hvor der strikkes dåbsklude,” fortæller Ann Maj Lorenzen.
En god idé har mange steder udviklet sig til fine diakoniprojekter: Nogle steder strikker sognets kvinder i kirkerummet efter søndagsgudstjenesten, ”fordi nogen ellers bare går hjem til et tomt hus”.
Andre samles på hverdagseftermiddage i sognehuse for at strikke sammen. Nogle kirker udliciterer opgaven til frivillig-grupper i byen.

“Vi strikker dåbsklude”

Både små og store sogne har taget dåbskluden til sig. En række små sogne med lave dåbstal har slået sig sammen og lært hinanden at kende hen over strikketøjet. På facebookgruppen ”Vi Strikker Dåbsklude” er der nu omkring 600 medlemmer, som deler billeder og kommentarer med hinanden.
Mange har haft fingrene i dåbsklude siden starten, mange har talt om dåbskluden, og der hvor den er i brug om søndagen, vækker den glæde. Dåbskluden er et godt, konkret minde om dåbsdagen, som både barn og forældre kan få glæde af at tage frem og se på og tale om senere hen i livet.
Udstillingen i Bregnet Kirke viser variationen i motiverne og fortæller, hvad dåbskludene bruges til i det rum, hvor de anvendes om søndagen.

  • Fernisering: Fredag 7. juli klokken 16 i Bregnet Kirke, hvor der vil være et glas boblevand og en kransekage
  • Alle er velkomne og særligt indbydes den pionér-gruppe, som hen over vinteren og foråret har strikket løs
  • Udstillingen præsenterer 25 indrammede dåbsklude, som står rundt omkring på kirkebænkenes ”salmereoler”
  • På døbefonten ligger der dåbsklude, man gerne må se nærmere på og røre ved

 

Publiceret 06 July 2017 07:00