Mellem Himmel & Jord: Hurra for middelmådigheden

Af
Torben Jensen

sognepræst ved Marie Magdalene/Pindstrup/Koed Kirke:

Der ligger en gammel tobaksforretning på et gadehjørne i New York, hvor den verdenskendte forfatter, Paul Auster køber sine cigarer.

En dag siger tobakshandleren:

“Mr Auster, kom lige med, der er noget, jeg vil vise dig”

I baglokalet åbner han et træskab, hvor der er tolv tykke lysebrune fotoalbums.

”Det her er mit livsværk”, siger han stolt og rækker et af dem til forfatteren.

Det viser sig, at tobakshandleren gennem de sidste tolv år hver eneste morgen klokken syv har stillet sig op på gadehjørnet uden for sin butik. Dér har han taget et enkelt farvebillede af præcis det samme – nemlig udsigten ud over fortov og vej. Mere end 4.000 billeder er det blevet til, alle sammen opmærket med dato.

Auster bladrer i albummet og ser én lang repetition og gentagelse. Det er det samme om og om igen. Det er kvælende og ikke til at holde ud. Kun det samme: Et fortov. Nogle mennesker. Igen og igen.

”Du bladrer for hurtigt” siger så pludselig tobakshandleren i et venligt, men bestemt tonefald. ”Du vil aldrig forstå det, hvis ikke du sætter farten ned”.

Paul Auster prøver at se på hvert enkelt billede. Og snart må han give tobakshandleren ret. Han HAR haft for travlt til rigtigt at se.

Han begynder at give sig tid til at iagttage hvert enkelt foto ganske nøje. Og nu får han øje på, at årstiderne skifter i billederne. Han ser, at der er forskel på hverdage og fridage. Han begynder at genkende nogen af personerne fra dag til dag. Han ser stemningsskift i deres ansigter. Lyset veksler. Og Paul Auster mærker, at han ikke længere keder sig.

Han forstår, at tobakshandleren med sin kameralinse har fanget selve livet. Og han kaster et beundrende blik på denne gamle tobaksmand for at have placere sig selv i det samme lille hjørne af verden igen og igen – og gøre det hjørne til sit eget.

Tobakshandleren fotograferede det almindelige. Der er ikke meget rift om det almindelige og det middelmådige i disse år. Alle forholder sig til vinderne og til det ekstraordinære. Og ikke sjældent får børn den besked, at de har alle muligheder og kan vælge frit på alle hylder, bare de selv vil. Alle kan få et liv ”på toppen”. Men det er jo ikke sandt.

I Guds øjne er der ikke noget, der er større end at leve et helt almindeligt hverdagsliv som menneske.

Publiceret 14 April 2019 21:11