Foto: Anne Steen

Foto: Anne Steen

Få historien bag gravskriften

Henover sommeren viser cand.mag. i historie og dramaturgi Klaus Bertelsen rundt på syddjurske gravpladser. Første stop er Tved Kirkegård

På den idyllisk beliggende Tved Kirkegård fik en pilot fra Canada sin grav i 1944. Hans navn var Royden Garfield Bradley, og han blev kun 21 år gammel. Royden var en af de mange allierede flyvere, som mistede livet over eller omkring Danmark under 2. Verdenskrig.

Den unge mands grav er i øvrigt den eneste flyvergrav fra 2. Verdenskrig på Djursland, hvor personen med sikkerhed er identificeret.

Torsdag 27. juni viser den århusianske dramaturg og historiker Klaus Bertelsen rundt på kirkegården i Tved og dykker længere ned i den unge RAF-pilots tragiske skæbne.

Rundvisningen på Tved Kirkegård er blot ét ud af fire stop på kirkegårdsstafetten, som i lighed med de populære stafetter fra tidligere år kommer til at løbe henover sommeren.

Der er lagt i ovnen til række levende rundvisninger på de syddjurske kirkegårde. Udover at være cand.mag. i historie og dramaturgi er Klaus Bertelsen nemlig også en rutineret kirkegårdsrundviser og foredragsholder.

Den overordnede titel på sommerens stafet er ”Kirkegårdens historie og symboler”. Og rundvisningerne tager udgangspunkt i udvalgte gravminder og fortællinger om Danmark og Europa i et større perspektiv gennem de sidste 150 år.

Foruden Tved gør stafetten holdt ved Knebel Kirkegård 18. juli, hvor spottet vendes mod de druknede bønderkarle på Knebel Vig. Om aftenen 25. juli er turen kommet til Agri Kirkegård, her er temaet tankevækkende indskrifter på gravmæler. Stafettens sidste stop er Helgenæs Kirkegård 8. august, hvor der fortælles om den dræbte modstandsmand fra 2. Verdenskrig, Egil Holst (læs her på siden).

Til de feststemte og tørstige serveres der et glas vin i våbenhuset eller på kirkegården efter hvert arrangement.

Hver aften starter kl. 19.30.

Publiceret 19 June 2019 11:30