Susanne Munk Hjørlund

Susanne Munk Hjørlund

Mellem Himmel & Jord: Kærlighed er at blive set

Af
Af sognepræst Susanne Munk Hjørlund

Nimtofte:

I denne tid er det højsæson for bryllupper. Næsten hver weekend i august og september holdes der vielser i vore kirker. Bryllupper er en dejlig og livsbekræftende del af præstens arbejde. Vi møder brudeparrene, og får indblik i deres liv og kærlighed til hinanden.

Ved hver samtale hører jeg om deres liv og hverdag, - om deres kærlighed. Alle brudepar har en ”urhistorie”, altså en ur-fortælling om hvordan de lærte hinanden at kende. De sidder med hinanden i hånden og ser på hinanden med kærlighedens blik. Jeg siger altid lidt for sjov, når samtalen er ved at være til ende, at de skal komme igen om 7 år, for så igen at sætte ord på deres kærlighed til hinanden.

For hverdagen kommer jo snigende, - det ved vi alle! Og i hverdagen skal kærligheden jo også helst trives og næres midt i madpakker, vasketøj og logistik omkring hvem, der nu henter børn. Kærlighed er at blive set, - også når hverdagens trummerum rammer os.

Den svenske forfatter Per Olov Enquist har engang skrevet; ”Et menneske kan leve uden sit syn. Men hvis man ikke bliver set, så er man ingenting.” Det citat siger noget grundlæggende om os mennesker og om kærligheden. For det menneske, der hele sit liv bliver overset, går på den ene eller anden måde til grunde som menneske. Et mennesker bliver til ved at møde kærlighedens blik.

Evangeliets hovedsum er, at vi har en Gud, der har set i nåde til os i Jesus Kristus og, som ser os. Det fortælles igennem hele Det Nye Testamente, hvordan Jesus vandrede på jorden og helbredte og spiste sammen med alle han mødte, syndere, toldere, udstødte og svage. Jesus gik aldrig bare forbi, han ethvert menneske på sin vej.

Men også i det Gamle Testamente hører vi om en Gud, der ser os. Det fortælles at patriarken Abraham fik en søn med slaven Hagar. Abrahams hustru Sara bliver jaloux og driver Hagar bort, og hun må nu flygte ud i ørkenen. Her møder hun Herrens engel med besked om, at hun skal kalde sin søn Ismael, som betyder Herren hører. Hager gav Gud, der havde talt til hende, navnet Elroi – det vil sige ”Du er en Gud, som ser,” -for som hun sagde: ”Har jeg virkelig her set et glimt af ham, som ser mig?”

Gud ser os, Gud ser til os hele livet igennem. Det løfte får vi alle i dåbsgave, det løfte får alle brudepar ved vielsen, at Gud ser til dem og deres kærlighed alle dage, -festdage og hverdage med sin nåde og sin velsignelse."

Publiceret 16 August 2019 15:00