Mellem Himmel & Jord: Giv de unge 500 kroner til kultur

Af
Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

Forleden så jeg Syddjurs Egnsteaters seneste opsætning, 'Fra drenge til mænd', på Fregatten Jylland. En timelang, dejlig oplevelse, hvor det gamle skib blev benyttet som kulisse.

Som publikum blev vi gelejdet rundt på Fregatten, så teaterstykket nærmest havde karakter af en film, hvor der jævnligt 'blev klippet' til nye scener.

Mange unge, hvis nogen, var der ikke på tilskuerpladserne. Det var synd og skam, for jeg tror formen og indholdet ville have tiltrukket aldersgruppen

Før jeg kørte til Ebeltoft, præsenterede min datter mig for en liste med valgfag på 9. årgang. Jeg savner et fag, der hedder 'Kulturel dannelse', indvendte jeg.

"Det er er godt med dig," lød det grinende som svar. Hun har hørt den sang før, når jeg kigger forbi hendes 'laboratorium' med en bog, som jeg synes hun, og hendes søstre med, bør læse.

I Syddjurs Kommune forsøger Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur at drysse lidt 'kulturstøv' ud over diverse projekter af alle slags. Det er svært at øje nogen linje.

Jeg har et forslag til en ny pulje, hvor målet er de unge. Ved ikke, om Det Radikale Venstres Jan Kjær Madsen foreslog noget lignende i 2018?

Forslaget lyder i alt sin enkelthed:

Er du 18 år eller fylder du 18 år i 2020?

Så vil vi gerne give dig 500 kr. som du kan gå i teatret (for eksempel Syddjurs Egnsteater) for eller gå til en koncert, købe en roman eller andet, som vil berige din tilværelse. Og du må gerne tage en god ven, søster, mor, far, kæreste eller anden med til at dele teater- eller koncertoplevelsen.

Du kan tilmelde dig frem til d. 17.december 2020, så du kan nå at bruge pengene i 2020.

Forslaget er tyvstjålet fra Det Kongelige Teater, der med sin geniale 500 kroners-voucher til alle 18-årige, motiverer unge til at gå i teatret.

Finansiering: Nedlæg en af de øvrige kulturpuljer, som mest af alt, er skjult erhvervs-/foreningsstøtte.

Der boede lidt over 500 unge i Syddjurs på 18 år i 2018.

Come on, kulturpolitikere.

Publiceret 31 August 2019 18:30