Singer-songwriteren Lise Dres sørger for den rigtige stemning i aftenskumringen lørdag med sin afdæmpede og til tider æteriske musik. Foto: Lars Norman Thomsen

Singer-songwriteren Lise Dres sørger for den rigtige stemning i aftenskumringen lørdag med sin afdæmpede og til tider æteriske musik. Foto: Lars Norman Thomsen

Stafet for Livet: Masser af livemusik i Byparken

Mange lokale musikere indtager amfiscenen i løbet af de 24 timer, som Stafetten varer

Af
Lars Norman Thomsen

RØNDE Blandt de mange lokale musikere, der gæster weekendens Stafet for Livet i Byparken, er komponisten, digteren og sangeren Lise Dres, der bor i Feldballe.

Lise Dres og hendes musik passer fortrinligt ind i den kontekst, stemning og alvor, som er en stor del af Stafet for Livet. I efteråret 2018 fyldte hun således Feldballe Kirke med en koncert, der levede op til forhåndsproklamationerne om en hyldest til den mørke tid, mørket i os selv og til at mindes de mennesker der ikke er her mere.

Koncerten bød på afdæmpede versioner af flere af sangene fra hendes album 'De Sidste Skygger' og et midterstykke, hvor Lise Dres meget virkningsfuldt i læste op fra digtsamlingen 'Det første år', som hun skrev i kølvandet på datteren Idas fødsel 14. december 2014 klokken 20.14.

Digtene handler om at være tæt på at miste et barn, og det svære vilkår at få et barn med et handicap.

Du ligger her lyslevende/klukker, smiler og ler/Frygter intet i verden/Dagene bliver langsomt fler'

Jeg skjuler skrækken bag et smil/så livet bliver en leg/Vælger lethed frem for frygt/så jeg kan se dig

Digtet hedder 'Lyslevende' og er med i samlingen 'Det første år'.

Tove Ditlevsen

Datteren Ida og en af Danmarks store digtere, Tove Ditlevsen, er begge født 14. december. Digtsamlingen udkom på Idas treårs fødselsdag 14. december 2017, og dagen, hvor Tove Ditlevsen ville være fyldt 100 år.

Det var der en særlig forklaring på:

“Mens Ida lå i koma, læste jeg Tove Ditlevsens digte højt for Ida. Da jeg kom til digtet 'Til mit døde barn' (Trykt i tidsskriftet Vild Hvede, 1937) stoppede jeg brat efter anden strofe. Jeg turde ikke læse digtet til ende,” fortalte Lise Dres til Lokalavisen i forbindelse med udgivelsen af digtsamlingen.

I stedet kastede hun sig over selv at få ord fældet ned på papir - sætte ord på frygten, angsten, voldsomheden, meningsløsheden, men også det smukke og glæden på trods.

“Jeg skrev nok 400 digte på et år, kunne ikke stoppe, det blev mit frirum at skrive.”

Et år efter Idas fødsel stødte hun tilfældigt på det nævnte digt af Tove Ditlevsen igen, hvor første strofe lyder:

“Aldrig hørte jeg din spæde stemme,/aldrig smilte dine blege læber til mig,/men de bitte, bitte fødders spark/vil jeg aldrig nogensinde glemme.”

“Denne gang læste jeg digtet til ende. Mine tårer trillede af taknemlighed,” fortalte Lise Dres, der nu kan glæde sig over, at Ida har fået fang i livet.

Masser af musik

Lise Dres spiller på amfiscenen klokken 19 lørdag aften og tre kvarter frem.

Inden da har det lokale 'ud over rampen band', Hell Friis Over Band, spillet deres sæt.

Tidligere på dagen har Nine Eyes, Walk Right In og duoen Anders Gantriis og Jens Falck været på.

Søndag bliver det The Hillbillies, der spiller Stafet for Livet ned, før den formelle afslutning, hvor Syddjurs borgmester Ole Bollesen takker de forhåbentligt mange deltagere, publikum og arrangører for endnu et vellykket døgn i Byparken.

Publiceret 04 September 2019 09:07