Flere Pindstrup borgere medvirkede på scenen under uropførelsen af 'En synfoni for Pindstrup'. Blandt andet ses kendte Piundstrup notabiliteter som Rene Foss og Jesper Holm Hansen med familier

Flere Pindstrup borgere medvirkede på scenen under uropførelsen af 'En synfoni for Pindstrup'. Blandt andet ses kendte Piundstrup notabiliteter som Rene Foss og Jesper Holm Hansen med familier

Pindstrup: Forhåndsskepsis blev gjort til skamme

Stor begejstring i byen over en 'En Symfoni til Pindstrup', der blev uropført i Pindstruphallen forleden lørdag

Af
Lars Norman Thomsen

PINDSTRUP "Det var virkelig en god oplevelse, og professionelt udført. En god historie," lyder det fra Pindstrup borger Jesper Holm Hansen, om en 'En Symfoni til Pindstrup', som den klassiske ensemble Lydenskab uropførte lørdag 7. september i Pindstruphallen i overværelse af 180-200 tilskuere fra primært Pindstrup.

Forud for koncerten blev der indsamlet facts og indtryk via workshops og samtaler mellem Pindstrups borgere og de involverede kunstnere.

Distriktsrådet gjorde et stort arbejde for at samle borgerne og hjælpe til med at få formidlet borgernes erindringer og oplevelser til kunstnerne, som gennem to uger har færdedes i byen for at samle stemninger og udsagn om Pindstrups fortid, nutid og fremtid.

Omkring 130 borgere, unge, gamle og dem midt imellem, har været involveret i at fortælle om lokalsamfundets historie og det at bo i Pindstrup. Nogle har også været med til at skabe kulisser.

Hellere Volbeat

På forhånd var der skepsis blandt dele af Pindstrup borgerne overfor projektet. Det kunne man forvisse sig om ved at læse med på byens Facebook-side.

Her udtrykte en borger for eksempel, at for de penge, som blev investeret i foretagendet, kunne man i stedet have fået Volbeat til Pindstruphallen.

Men forhåndsskepsis blev vendt til fortælleglæde, fordi netop Pindstrup rummer på så mange historier og en smuk større historie om byens tilblivelse.

Pindstrup var endog tidligere statsminister, nu afdøde Anker Jørgensens, fortrukne oase. Anker Jørgensen havde et nært forhold til Djursland og mest af alt Pindstrup, som han ifølge sin nevø Jan Qvist, der fortsat bor i byen, aldrig undlod at kalde 'Verdens centrum'.

Overvandt skepsis

Også kunstnerne fra Lydenskab har oplevet en god proces i en by med mottoet: "Vi gør det selv".

Thea Vesti Pedersen, guitarist og kunstnernes projektleder på projektet i Pindstrup, beretter om en by, hvor borgerne efter nogle dages skepsis åbnede op og med fortælleglæde gav et grundigt indblik i fortid, nutid og de enkelte borgeres håb for fremtiden.

Projektet, hvor borgerne er blevet inddraget i processen, der blev til en symfoni med poetiske tekster, stemningsfuld musik, sang og lokal medvirken også på scenen, har bragt borgerne tættere sammen.

De lokale medvirkende på scenen sang kor og læste hver en strofe op, underlagt musik. Teksterne var historier fortalt af byens borgere fra gammel tid.

FAKTA

  • En Symfoni til Pindstrup er første del af et større regionalt projekt: "Vores historie genfortalt"
  • Frem til 2022 drager kunstnerne i det klassiske ensemble Lydenskab rundt til syv byer i Region Midtjylland og skaber, som det skete i Pindstrup forleden, syv klassiske symfonier, der tilegnes syv steder i Midtjylland i borgerinddragende produktioner
  • Det samlede regionale projekt har et budget på 2.529.000 kroner. Der er indtil videre bevilget tilskud på 1.4 mio. kroner fra Region Midt, kommunale samarbejdspartnere, Statens Kunstfond, Dansk Komponistforening og La Cours Fond.
  • Det lokale budget i Pindstrup var på 345.000 kr. Heraf er 141.000 kr. finansieret af de bevilgede fondsmidler, og da Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur bevilgede et tilskud på 200.000 kroner fra Bosætningspuljen kom Pindstrup-økonomien i hus

Publiceret 18 September 2019 11:30