Procol Harum klar med en perlerække af sange, som 'A Salty Dog', 'Conquistador', 'Homburg' og storhittet 'A Whiter Shade of Pale' på Fulglsøcentret 1. maj 2020. Arkivfoto

Procol Harum klar med en perlerække af sange, som 'A Salty Dog', 'Conquistador', 'Homburg' og storhittet 'A Whiter Shade of Pale' på Fulglsøcentret 1. maj 2020. Arkivfoto

Procol Harum spiller til 1. maj på Fuglsøcentret

Det legendariske band startede karrieren i 1967, men forsanger Gary Brooker er tilsyneladende ustoppelige

Af
Lars Norman Thomsen

FUGLSØ Procol Harum er et band, som egentlig havde sin helt store storhedstid for 45-50 år siden, men englænderne, der blev stilskabere inden for genren symfoniske rock, hvor klassisk musik møder blues og rock, er ikke sådan at lukke ned.

Procol Harum var forløbere for bands som Pink Floyd, The Grateful Dead og senere Electric Light Orchestra.

I maj 2019 spillede de for første gang på Fuglsøcentret, og næsten på årsdagen er de tilbage igen. De spiller simpelthen i bjergene på Mols på arbejdernes internationale kampdag 1. maj 2020.

Rock-kendere forbinder selvfølgelig Procol Harum med 1960'erne og 1970'erne, mens nyere generationer på et tidspunkt har lyttet til ordene: "We skipped the light fandango/turned cartwheels 'cross the floor./I was feeling kinda seasick/but the crowd..."

Indledingsstrofen til 'A Whiter Shade of Pale' med orgeltoner og forsanger Gary Brookers karakteristiske røst i den lydmæssige forgrund. Nummeret udgav gruppen kort efter, at den var dannet i 1967, og det blev nærmest over natten et verdenshit, som fortsat råspilles kloden over.

’A Whiter Shade Of Pale’ blev i 2009 fremhævet som den mest spillede sang i de seneste 75 år på engelske radiostationer, pubber, jukebokse, klubber og i supermarkeder - foran en kødrand af Beatles numre.

Gary Brooker (født i 1945) er fortsat med, mens den øvrige besætning ikke var medlemmer i storhedstiden fra bandets dannelse i 1967 til opløsningen i 1977.

Først i 1991 vovede Gary Brooker nemlig at gendanne sit gamle orkester. Ved koncerten på Mols bakkes Gary Brooker op af bassisten Matt Pegg (søn af Dave Pegg fra Fairport Convention) og organisten Josh Phillips, der begge har været med siden 1993, samt trommeslageren Geoff Dunn, der kom med i 2006, og sidst men ikke mindst guitarveteranen Geoff Whitehorn. Sidstnævnte har spillet med en lang liste af rock-notabiliteter. Vi nævner i flæng Eric Clapton, Sir Paul McCartney, Bad Company, The Who, Kevin Ayers, Elkie Brooks, Manfred Mann og Billy Ocean.

Publiceret 04 October 2019 09:30