Monique Just Erichsen

Monique Just Erichsen

30.000 kroner til unge idrætstalenter

Fire unge idrætsudøvere fik en check med hjem på hver 7.500 kroner, da Udvalget for Plan Udvikling og Kultur i sidste uge var i gavehumør

Af
Lars Norman Thomsen

TALENTPULJEN Er du under 22 år, bosiddende i Syddjurs Kommune og har talent for idræt, musik eller andre kunstarter, har du mulighed for at søge tilskud fra Syddjurs Kommunes Talentpulje til at give karrieren et ekstra skub fremad.

Dette er i korthed konditionerne for at komme i betragtning til en donation fra Talentpuljen, som Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur (PUK-udvalget) administrerer med en årlig ansøgningsfrist 1. maj, som i år var forlænget til 1. september 2019.

Med Talentpuljen forsøger PUK-udvalget at holde en økonomisk hånd under de unge, der er så dygtige til deres idræt, musik eller kunstneriske virke, at økonomien betyder en stor del for, at de kan udvikle sig yderligere.

Derfor kigger PUK-udvalget meget på, at støtten går til aktiviteter og projekter, der ligger ud over det som ens hjemlige klub, skole eller forening kan levere. Der kan således gives tilskud til for eksempel individuel elitetræning, master class eller deltagelse i stævner og konkurrencer på et højt niveau.

Fire unge talenter

I år havde fire unge idrætsudøvere plus en spejderforening lagt billet ind på økonomisk støtte.

De fire idrætsudøvere kunne gå hjem fra sidste uges prisuddeling i Kolind+, der blev styret af PUK-udvalgsformand Riber Hog Anthonsen (V), med en check hver på 7.500 kroner.

Spejderne fik ikke del i kagen, der er på sammenlagt 50.000 årlige kroner, i denne omgang, men spejderne er tidligere blevet betænkt.

De fire unge, som Lokalavisen fik en snak med efter prisoverrækkelsen, var af gode grunde stolte over, at de havde fået positiv respons på deres ansøgning. For alle fires vedkommende falder pengene på et tørt sted, lod de forstå.

Line Busk Heltborg

Line Busk Heltborg. Alle fotos Lars Norman Thomsen

Line Busk Heltborg. Alle fotos Lars Norman Thomsen

Springrytteren Line Busk Heltborg, 16, fra Kongsvad Rideklub i Thorsager falder ved årsskiftet for aldersgrænsen til at ride 'Pony', som det hedder i fagsproget. Hun skal ride 'Hest', og det betyder nye tider for Line Busk Heltborg.

Blandt har hun skullet sige farvel til sin elskede pony, Gogo M, der netop er blevet solgt til en ridefamilie på Viborg-kanten.

"Der blev fældet en tåre, den dag Gogo M kørte bort, men heldigvis ved jeg, at han er kommet i gode hænder hos en dygtig rytter og familie, der vil ham det bedste," sagde Line Busk Heltborg.

Hun og familien er i øjeblikket i færd med at købe en konkurrencedygtig hest, som Line Busk Heltborg skal ride konkurrencer på efter årsskiftet i den nye kategori.

Gogo M og Line Busk Heltborg nåede at have fire flotte år sammen. Ekvipagen kan se tilbage på et enestående samarbejde, der forleden blev kronet med et dansk mesterskab og tidligere også et nordisk mesterskab både individuelt og for hold og flere andre meriterende førstepladser.

Line Busk Heltborg, som læser HHX på første år på VID Gymnasier i Rønde, modtog 5.000 kroner i 2017 fra Talentpuljen. Tilskuddet gik dengang til deltagelse i springkursus samt deltagelse i Baltic Cup. Noget lignende skal den nye donation bruges til.

Oliver Funch

Oliver Funch

Oliver Funch

Gymnasten Oliver Funch, 13, Ryomgård, er i sommeren 2019 rykket op som junior, og er på 1. holdet i TeamGym Aarhus, der er favoritter til at blive Danmarksmestre endnu engang. Oliver Funch er så dygtig til sin idræt, at han er en del af bruttolandsholdet, som skal forsvare Danmarks Europamesterskab i Ballerup i oktober 2020. Oliver Funchs talent er markant. Således udfører allerede spring og øvelser på seniorniveau.

Oliver Funch, der går i 7. klasse på Kolind Centralskole, træner tre gang om ugen i Vejlby-Risskov Idrætscenter. Hvert træningspas er på 2.5 time. Hertil kommer styrketræning, ligeledes tre gange om ugen i det hjemlige fitnesscenter i Ryomgård, hvor ungersvenden har fået lov til at træne sammen med en voksen.

"Jeg startede med at spille fodbold, men det sagde mig ikke noget. Så kom jeg i gang med gymnastikken i IF Midtdjurs og siden hos TeamGym Trustrup, før jeg blev anbefalet at tage til Aarhus og blive en del af TeamGym Aarhus," fortalte Oliver Funch til deres udsendte. Han er er adoptivbarn og født i Bogota i Colombia.

"Jeg er sammen med fire klubkammerater fra TeamGym Aarhus udtaget til bruttolandsholdet, og jeg håber at være med på holdet til Europamesterskaberne i 2020 i Ballerup."

Mon ikke Oliver Funch er det. Han var ikke ret gammel, da hans evner var så ekstraordinært store, at han nærmest var uden for kategori, når han konkurrerede med jævnaldrende. En af hans trænere tøvede ikke med at kalde ham gymnastikken svar på fodboldens Kasper Dolberg.

De 7.500 kroner skal gå til at dække udgifter til transport i forbindelse med træningssamlinger samt udgifter til transport over hele Danmark.

"Min familie følger mig og er der for mig, når jeg skal køres til træning eller stævner, og det koster selvfølgelig penge."

Monique Just Erichsen

Monique Just Erichsen, 15, fra Egens Havhuse, dyrker ridning på eliteplan med islandske heste. Hun går i 9. klasse på Rønde Skole.

"Jeg fik meget tidligt en kærlighed til heste, og den har varet ved. Så meget, at jeg træner hver dag flere timer," fortalte Monique Just Erichsen, som sammen med sin familie har fire islandske heste derhjemme.

Monique Just Erichsen er gennem et optagelsesforløb blevet tilknyttet et koncept kaldet CHC Master Class Young Riders, som 2019 VM bronzevinder Hans-Christian Løwe samt syv gange danmarksmester Christina Johansen står bag. Træningen foregår på duoens Stutteri Vivildgård i Hadsten.

"Jeg fik en plads hos CHC Master Class Young Riders, fordi de bedømte mit ridetekniske niveau og ambitioner om at dygtiggøre mig ved træningen til at være godt samtidig med, at jeg havde klare mål for, hvad jeg vil opnå med min sport."

Juniorrytteren Monique Just Erichsen er netop blevet kåret til 'Årets CHC Master Class Young Riders'.

"En følge af Moniques udvikling og ikke mindst målrettede og seriøse arbejde med træningen af hendes heste," lød skudsmålet ved kåringen

Monique Just Erichsen skal bruge sine 7.500 kroner som støtte til stævner, undervisning og til at dække de udgifter, der er forbundet med at have heste.

Søs Neergaard

Søs Neergaard og udvalgsformand Riber Hog Anthonsen

Søs Neergaard og udvalgsformand Riber Hog Anthonsen

Søs Neergaard, 19, fra Agri er Team Danmark elev på Rønde Gymnasium. Det betyder, at hun har et år mere til at færdiggøre sin studentereksamen end sine kammerater, fordi sport og studier skal gå hånd i hånd.

Ligesom Monique Just Erichsen er det islandske heste, der er det sportslige omdrejningspunkt for Søs Neergaard.

"Det er hårdt arbejde hver dag at træne sine egne heste og tillige træne andres for at få det hele til at løbe rundt økonomisk," fortalte Søs Neergaard, der bor sammen med sin kæreste på Holmgaard lidt uden for Agri.

"Min familie støtter mig, og ikke mindst min søster på 24, som var hende som fik mig i gang, da jeg var seks år, fordi hun selv dyrkede ridning."

Søs Neergaard har sine tre heste opstaldet hos Stald Ege i Gravlev.

Hun modtog i 2018 7.500 kroner fra Talentpuljen. Penge, der lunede og som også var med til at sikre hende en plads ved de Danske Mesterskaber i 2019, hvor det blev til sølv og guld i disciplinerne stilpas og femgang.

Målet er at blive udtaget til det danske landshold til de nordiske mesterskaber, som afholdes i august 2020 i Finland.

For at kunne kvalificere sig til landsholdet, kræver det, at Søs Neergaard rider en række stævner i Jylland, på Fyn og på Sjælland, og det koster penge.

Det gør det i det hele taget at have heste, og tillige hvis man som Søs Neergaard køber sig til undervisning og træning.

"Jeg betragter det som en stor anerkendelse igen at komme i betragtning til midler fra Talentpuljen. Jeg er meget taknemmelig."

Søs Neergaard, der ved at talent er lig med hårdt arbejde og ydmyghed, har ikke for nuværende studieplaner, når hendes studentereksamen er i hus.

"Jeg vil gerne både til Tyskland og Island for at dygtiggøre mig først, så der går måske et par år, før jeg skal i gang med at læse videre."

Publiceret 14 November 2019 18:00