asdkfjaæslfj

asdkfjaæslfj

Kendt kunstner leverer etiketten til årets Kalø Rom

En af Danmarks største kunstnere, Arne Haugen Sørensen, står bag den smukke etikette til Kalø Rom 2019 som kan erhverves hos Vinspecialisten Trangbæk, hvis man er hurtig

Af
Lars Norman Thomsen

RØNDE Det er altid spændende, hvem Niels Trangbæk får til at lave etiketten til sin årlige Kalø Rom, der sælges i julemåneden til de, der er hurtigst.

I år har Niels Trangbæk fået ingen ringere end en af Danmarks mest estimerede billedkunstnere til at levere etiketten, nemlig Arne Haugen Sørensen.

Arne Haugen Sørensen har skabt et smukt kunstværk til rommen, hvor både Kalø Slotsruin og Bregnet Kirke indgår som fikspunkter.

Der er tale om den 6. udgave af Kalø Rom. Den sælges hos Vinspecialisten Trangbæk, og den udbydes i 250 nummererede flasker.

"Årets Kalø Rom er en elegant columbiansk rom med noter af honning, farin, kakao, ristede kaffebønner og toastede fade. Den har en god og fyldig mellemlang eftersmag," fortæller Niels Trangbæk.

Kendt med Rønde

Arne Haugen Sørensen (årgang 1932) har som bekendt allerede skrevet sig ind i den nære Rønde historie.

Billedkunstneren er manden bag den kunstneriske udsmykning af Bregnet Kirke tilbage i 2006 med det store tre-fløjede maleri 'Blå Nadver', som ikke er lavet som en bestillingsopgave, men nærmest ved tilfældighedernes spil endte i Bregnet Kirke.

Menighedsrådet havde på sine rundture med det formål at indsamle inspiration til udsmykning af Bregnet Kirke, været på en udstilling i Holstebro, hvor 'Blå Nadver' var med.

Menighedsrådet faldt pladask for Arne Haugen Sørensens maleri. Der blev hurtigt arrangeret en prøveophængning i Bregnet Kirke, og det forstærkede kun de ansvarliges motivation for at købe kunstværket.

Grundet at der var tale om et eksisterende maleri, som Arne Haugen Sørensen havde malet i en aftenstemning i sit hus i Spanien, blev prisen også billigere. Derfor var der pludselig så meget luft i menighedsrådets budget, at der blev mulighed for, at Arne Haugen Sørensen kunne udsmykke prædikestolen med fem nye friser og hver af de 35 bænkegavle med små, runde, malede motiver fra bibelske historier. Friserne på prædikestolen er forskellige udgaver af Haugen Sørensens berømte vandringsmand.

Arne Haugen Sørensen har netop malet utallige versioner af motivet 'Vandringsmanden', der næsten altid har nogle fælles træk: Ansigtet vender begge veje på samme tid; hånden er markant og grov; vandringsstaven, der forbinder den gående med jorden, er tyk og solid; det store, stirrende øje, der kan virke lidt fjern i blikket. Bibelhistorisk refererer Vandringsmanden til patriarkfortællingerne.

Gang i bogsalget

Julemåneden er som altid højsæson for bogsalget, og boghandler Niels Trangbæk kan igen i år konstatere med et lille smil, at historierne om boghandlernes endeligt ikke gælder for hans vedkommende.

"Jeg kan naturligvis godt mærke, at bogsalget fylder lidt mindre end de 25 procent af omsætningen, som det var reglen tidligere på grund af konkurrencen fra e-bøger og liberaliseringen af bogpriserne, men der er bestemt fortsat stor interesse for at give en god bog i julegave," siger Niels Trangbæk.

Han har altid oplevet stor rift efter bøger med et lokalt indhold, og det er også tilfældet i år, hvor historikeren og forfatteren, tidligere Syddjurs og Rønde borgmester Vilfred Friborg Hansen, er aktuel med en ny bog i serien om Folk og Liv omkring Kalø Vig.

"Vilfreds udgivelser sælger altid godt, og skal jeg nævne en dansk roman, der også er stor efterspørgsel efter, må det blive Marie Hellebergs slægtsfortællinger fra Thy, hvor den seneste er 'Søstrene fra Thy'."

Publiceret 19 December 2019 10:00