Mellem Himmel & Jord: Med kursen sat mod Herrens År

Af
Morten Bay-Mortensen

kommunikationspræst Nord- og Syddjurs:

Godt nytår, kære læser. Har du med glad forventning sat kursen mod de 365 spritnye dage, der bærer navnet Det Herrens År 2020? Eller hænger du lidt i bremsen, tøver en anelse på overgangen? For skrammer og skuffelser fik du nok af i det gamle år, og klog af skade ser du det hele lidt skeptisk an?

Så kan det være, vi skal mødes i kirken nytårsdag, når klokken ringer et sted i nærheden. Og med vores let hæse røster synge Herrens år et hjerteligt velkommen, og folde hænderne når præsten beder Fadervor – den klassiske bøn, som i øvrigt indgår i dagens prædikentekst ifølge evangelisten Matthæus.

For det er en god gammel skik på alle overgange og afsæt ind i ukendt land, at holde ind til siden og bede en bøn til Vorherre om følgeskab på den videre vej.

Det kan gøres enkelt og uden store falbelader, som Jesus selv opfordrer til: ”Nu lægger jeg mit liv i din hånd, vær hos mig i de dage, der kommer. Styr mig fri af al slags djævelskab og tak for et drys lykke og velsignelse nu og da”. Den har jeg med hjemmefra, du har sikkert din. Men hvis ordene ikke rigtig vil komme, kan man altid lægge sig i slipstrømmen af en gammel salmist i Bibelen: ”Hastigt går det, Herre. Vi flyver bort, lær os holde tal på vore dage, så vi får visdom i hjertet”.

Den holder stadig. Hvem vil ikke gerne sætte stopklods i den flygtige og forjagede tilværelse, så dagene ikke smutter som sand mellem fingrene, uden man fik sat betydning i dem. Eller fik taget alt det livgivende ind, som de faktisk bød sig til med. Ofte var man rastløst og i utide på vej til det næste.

Kære læser, det skal være mit forslag til retningen for en nytårsbøn i år: Herre, lær mig at finde ro, og finpuds min evne til opmærksomhed på de velsignelser, du hver dag hælder ud på min vej. Dryp et par dråber højoktan brændstof på mit livsmod, og min nabos med – så vi sammen kan synge: 2020, Herrens År, here we come!

,

Publiceret 31 December 2019 08:30