Sognepræst Mia Brøgger klar med gudstjeneste ’for endnu flere’ på søndag i Rosmus Kirke. Foto: Morten Bay-Mortensen

Sognepræst Mia Brøgger klar med gudstjeneste ’for endnu flere’ på søndag i Rosmus Kirke. Foto: Morten Bay-Mortensen

Gudstjeneste: Rosmus Kirke eksperimenterer med formen

Børnene leger i sognegården, mens de voksne er til søndagsgudstjeneste

"Kirken er født med åbne døre. Der må være fri bevægelighed for ord og mennesker i verden. Men er der grænser for de åbne døre, når det kommer til gudstjenesten?

Kan kirken bedst formidle det budskab, som ikke er af denne verden gennem former, der ikke ligner kulturens? Eller skal kirken netop i kulturåbenhed tage ved lære af samtidskulturen? Og er det egentligt et enten – eller?"

Sådan lyder oplægget til en Gudstjenestekonference i slutningen af denne måned arrangeret af Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter.

Gudstjenestelivet er under forandring og har været det en del år efterhånden: Meditationsgudstjeneste, familiegudstjeneste, PULS-gudstjeneste, spaghettigudstjeneste, musikgudstjeneste, friluftsgudstjeneste, jagtgudstjeneste - you name it.

Anderledes i Rosmus

I Rosmus Kirke prøver de nu også at eksperimentere med formen under overskriften 'Gudstjenester for endnu flere.'

"Gudstjenesterne er naturligvis både for unge og gamle og alle, der er midt imellem. Men enhver, som har prøvet at tage til gudstjeneste med et barn på skødet eller ved sin side, ved måske også at det kan være lidt af en prøvelse. – Særligt hvis barnet slet ikke synes det er spor spændende, at komme i kirke. Vi vil af den grund prøve, at holde lidt anderledes gudstjenester i Rosmus," fortæller sognepræst Mia Brøgger på hjemmesiden for de fire kirker Tirstrup-Fuglslev-Hyllested-Rosmus.

Derfor starter man nu søndagsgudstjenesten i Rosmus 19. januar på en børnevenlig måde de første cirka ti minutter.

Herefter følges børnene med en voksen over for at hygge sig i sognehuset ved siden af kirken. Det kan være de tegner, leger eller lytter til en god historie, alt imens gudstjenesten stille og roligt fortsætter på normalvis i kirken.

"Så hvis du er en af dem, som gerne vil i kirke og f. eks lytte til prædiken, men ikke lige kommer afsted, fordi det er svært at koncentrere sig om med børn på kirkebænken, så er muligheden her nu i Rosmus Kirke," understreger Mia Brøgger.

Efter gudstjenesten mødes alle til en kop kaffe i sognehuset.

Publiceret 12 January 2020 14:00