Tre følsomme mænd sidder fredag aften på scenen i Kom-Bi i Hornslet og leverer en intens teaterkoncert over Tom Waits’ poetiske fortællinger - på dansk. Pressefoto

Tre følsomme mænd sidder fredag aften på scenen i Kom-Bi i Hornslet og leverer en intens teaterkoncert over Tom Waits’ poetiske fortællinger - på dansk. Pressefoto

Teaterkoncert: Manden med den rustne vokal

Syddjurs Teaterforening blænder fredag op for teaterkoncerten 'Træt lever og tungt hjerte' i Kom-Bi bygget op over musik og tekster af Tom Waits

Af
Lars Norman Thomsen

'Det syngende askebæger' og 'Den rallende crooner'... er blot to af de mange signalementer, der er blev hæftet på den amerikanske sanger og sangskriver Tom Waits i tidens løb.

Han dyrker grimheden og det helt upolerede rå udtryk i sine sange om tragiske skæbner og mennesker, luderen, drukkenbolten og servitricen, fra bunden af det amerikanske samfund.

Fredag den 17. januar præsenterer Syddjurs Teaterforening forestillingen ”Træt lever og tungt hjerte” ved 2 opførelser i Kom-Bi i Hornslet. Forestillingen er en produktion fra Limfjordsteatret, og er bygget op som en intimkoncert omkring Tom Waits musik og tekster, der rummer deres helt egen poesi og optagethed af de svageste i samfundet.

Tom Waits ramte selv bunden, før han kom til skelsår og alder, en lang periode i eget liv, hvor han var dybt alkoholiseret.

Han har blandt andet skrevet den berømte 'Waltzing Matilda', ligesom han har skrevet filmmusik og spillet flere filmroller. Musikalsk bevæger han sig inden for feltet rock, folkemusik, blues og jazz, og han spiller primært klaver og guitar.

Alle de store amerikanske navne fra The Eagles over Bruce Springsteen til Norah Jones, Diana Krall og Elvis Costello har indspillet mandens numre. I sig selv et bevis for, hvor meget han fylder på rockmusikkens firmament.

Waits, der rundede de 70 i 2019, er for længst optaget i rockens Hall of Fame.

"Han er og bliver underhundens evige sprechstallmeister, ubetaleligt underholdende, men også fuld af indsigt og medfølelse. Lad kun andre fejre vinderne og hylde dem, der sidder tungt på magten og værdierne. Og tag så med Waits ned ad gyder og grusveje, og oplev (de ofte vitale og livsduelige) ofre for disse ukritiske knæfald for mammon, vækst og uansvarlig omgang med kloden," som digteren Klaus Lynggaard i Information smukt beskrev Tom Waits, da denne særegne kunstner fyldte 60.

Intim stemning

Forestillingen i Kom-Bi foregår i den lille sal i Kom-Bi.

"Det giver mulighed for en intim oplevelse af at befinde sig på et tilrøget lille sted, hvor vi oplever et tåget døgns hudløse virvar af uskyldige drømme, løgnagtige minder og sælsomme vinkler," lyder det fra Helle Fibiger, Syddjurs Teaterforening.

Oplev Lasse Popp som Tom Waits flankeret af musikerne Kim Fast Jensen og Bastian Popp.

Forestillingen spiller kl. 18 og kl. 21. Der er mulighed for at tilkøbe en lækker teatermenu i forbindelse med billetkøb.

FAKTA

  • Billetter på www.go-syddjurs.dk

Publiceret 17 January 2020 07:00