"Der er tydelige træk i Nationalpark Mols Bjerges landskab, der vidner om, at det er skabt af istiden. Det er forklaringen på, hvorfor området har udviklet sig, som det har, og hvorfor naturen er så varieret. Det er forsøgt illustreret i billedet med den bræmme, der er lagt ind uden, at jeg vil og stå fortolke yderligere. Det skal være op til beskueren," lød det fra Erik Peitersen, da han afsluttede sin første seance i september 2019. Snart følger nummer to. Foto: Lars Norman Thomsen

Peitersen klar til ny seance med Outdoor #8

Torsdag, fredag og lørdag i næste uge vil den autodidakte billedkunstner med bopæl i Gravlev fortsætte med at realisere sit stort kunstprojekt på torvet mellem Kulturhotellet og rutebilstationen i Rønde

Af
Lars Norman Thomsen

RØNDE I 2007 startede Erik Peitersen udendørs kunstprojektet 'Outdoor' op, som skal munde ud i 9 malerier, á 3×3 meter, malet 9 forskellige steder i Danmark, 3 dage – 3 gange om året – i 3 år.

Der står allerede malerier i Skive, Videbæk, Ry og Silkeborg.

I 2013 udvidede Erik Peitersen Outdoor konceptet til Europa med et maleri på Henley Business School, vest for London.

I september 2019 startede han med at male sit Outdor maleri på torvet mellem Kulturhotellet og rutebilstationen i Rønde. Maleriet er på 3 gange 3 meter, og Erik Peitersen maler på det i 3 dage, 3 gange årligt i 3 år med - i alt 27 dage - med slutdato i 2022.

Nu er den autodidakte kunstner klar til anden runde. Erik Peitersen vil fra tordag 30. januar til lørdag 1. februar igen stå på pladsen foran Kulturhotellet, og male på maleriet Outdoor #8.

Ved hver tredagsseance males et nyt motiv med udgangspunkt i det sidste, så der bliver tale om flere lag af malerier.

Tematisk vil malerierne tage udgangspunkt i lokal kultur, natur og historie og knytte sig til tanken om Rønde som porten til Nationalparken. Den kommende tredagsseance er den anden i en række af i alt ni, og projektet udvikler sig frem til 2022.

Outdoor-malerierne

"Det er en del af magien ved mine udendørs malerier, at der er sat en ramme om projektet," forklarede Erik Peitersen til Lokalavisen under den første seance i september 2019.

"Her i første runde har jeg ligesom koncentreret mig om hovedelementerne for alt liv, nemlig ild, vand og jord samt luft, men luft er jo farveløs, så det har vi foreløbig lagt ind med en gulv farve i bunden af billedet."

Erik Peitersen, der i 35 år også arbejdede som assistent for den internationalt kendte maler, billedhugger og digter, afdøde Per Kirkeby, har i en årrække været optaget af, hvad der sker, når kunsten bliver taget ud af kunstinstitutionens vante rammer og sættes i spil mellem kunstneren, publikum og naturen. I modsætning til det klassiske og traditionelle landskabsmaleri ønsker Erik Peitersen med Outdoor at ”bringe maleriet ud i landskabet” og dermed ud i det offentlige rum.

Tilknyttet Kulturskolen

Erik Peitersen vil i hele perioden være tilknyttet Kulturskolen Syddjurs' billedkunstlinje som huskunstner for folke- og kulturskoleelever. Endvidere vil der blive afholdt en lang række arrangementer på torvet og Kulturhotellet i forbindelse med maleseancerne.

"Outdoor 8 er en kæmpe gave til Rønde - både i forhold til at aktivere torvet foran Kulturhotellet, men også i forhold til at skabe nogle fede samarbejder på tværs af kulturlivet i Rønde. Dertil får vi naturens ånd og kræfter - former og farver, ind i Røndes bymidte og det er en proces, der er spændende at følge med i og som er utroligt godt formidlet af Peitersen," siger en begejstret Christen Frost, leder af Kulturhotellet.

FAKTA

  • Projektet i Rønde er søsat af KulturHotellet i samarbejde med Nationalpark Mols Bjerge, Rønde Handelstandsforening, Billedkunstrådet i Syddjurs, Distriksrådet Rønde og PUK-udvalget
  • Se programmet for 30.-31. januar og 1. februar på kulturhotellet.dk

Publiceret 25 January 2020 17:30