Den lokale højskolelærer, naturvejleder og rejseleder Henning Sørensen, Knebel, fortæller om en periode i sit liv, hvor han boede og levede tæt på samerne i det nordlige Sverige. Arkivfoto

Den lokale højskolelærer, naturvejleder og rejseleder Henning Sørensen, Knebel, fortæller om en periode i sit liv, hvor han boede og levede tæt på samerne i det nordlige Sverige. Arkivfoto

Kom tæt på en nomadekultur

Højskolelærer m.m. Henning Sørensen har i en periode boet blandt samerne i Nordsverige. Hør ham fortælle om en fortsat stolt minoritet ved sogneftermiddag i Skørring

Af
Lars Norman Thomsen

Højskolelærer, naturvejleder og rejseleder Henning Sørensen, Knebel, fortæller i ord og billeder om sin tid blandt samerne ved sogneeftermiddag i Sognegården i Skørring tirsdag 4 februar.

Under en uddannelsesorlov som højskolelærer mødte Henning Sørensen samekulturen.

I en lang periode boede han i Nordsverige hos samerne og deltog i høstslagtningen og dagliglivet i øvrigt. Samernes nomadekultur er meget gammel, og den eksisterer fortsat i det nordlige Skandinavien og Rusland.

Samerne er Skandinaviens urbefolkning, som er indvandret østfra, efterhånden som isen gav plads.

Der findes kun cirka 80.000 samer i Norge, Sverige, Finland og Rusland, hvoraf cirka halvdelen bor i Norge. De fleste bosættelser findes i det nordlige Norge, hovedsageligt i Finnmark, der er landets største fylke (Et fylke er en norsk regional administrativ enhed med et vist selvstyre, svarende til et dansk amt). Der er dog samiske samfund så langt mod syd som Trøndelag.

De kalder deres område Sápmi. 17 - 20.000 samer bor på svensk område. Omkring 10 procent er aktive inden for renhold. Først for få årtier siden ophørte den aktive diskrimination af samerne. I 1990'erne har de fået sameting, rådgivende forsamlinger, i alle deres hjemlande.

Den samiske nationaldag fejres som flagdag den 6. februar på årsdagen for det første samiske landsmøde i Metodistkirken i Trondheim i 1917.

Eftermiddagsmødet i Sognegården begynder klokken 14.

Publiceret 02 February 2020 21:30