En af den slags bøger, som sårer og gennemborer os

Den næste roman i rækken i læseklubben Læselyst i Ryomgård er 'Normale mennesker' af irske Sally Rooney

Af
Lars Norman Thomsen

"Seks hjerter til litterær superstar: 'Normale mennesker' er noget så sjældent som en roman, der kan det hele."

Sådan lød rubrikken i Politikens litteraturredaktør Jes Stein Petersen meget begejstrede anmeldelse af irske Sally Rooneys (1991) roman fra 2018.

Det er farligt, for ikke at sige forkert, hvad en bog handler om, fordi den jo er et univers i sig selv, men her kommer den korte version fra Gyldendals Bogklub:

Connell og Marianne er vokset op i den samme lille landsby i det vestlige Irland, men det er også det eneste, de har til fælles. Marianne bor i den hvide palævilla med den lange indkørsel, Connells arbejderklassemor gør rent hos Mariannes familie. Mens Connell er den glade, populære fodbolddreng, der befinder sig midt i smørhullet i gymnasielivets sociale hierarki, er Marianne den begavede, på én gang usikre og arrogante, enspænder, som helst undgår sine jævnaldrende.

En dag indleder de to en på én gang kejtet og inciterende samtale i Mariannes køkken. Det bliver begyndelsen på en lang, ujævn kærlighedshistorie, som kommer til at forandre begges liv, selvforståelse og verdenssyn over de kommende år, mens de hver for sig og sammen finder deres vej væk fra provinsen og familien og ind i Dublins akademiske miljø. Normale mennesker er en begavet og rørende fortælling om, hvor stor betydning ét menneske kan have for et andet menneskes liv, og om hvordan fascination, venskab, kærlighed, privilegier og magtforhold kan ændre sig igen og igen over tid.

Romanen er den næste i rækken af bøger, som er på programmet i læseklubben Læselyst, Ryomgård, der har rod i Marie Magdalene-Koed Pastorat.

Her elsker deltagerne bøger og mødes gerne til fælles snakke om en bog, de har læst.

'Normale mennesker' endevendes tirsdag 18. februar klokken 19 til 20.30 i konfirmandstuen i Marie Magdalene Præstegård.

FAKTA

  • Tirsdag 18. februar 2020 inviterer Læselyst interesserede til at dele læseoplevelsen af 'Normale mennesker'
  • Mødestedet er konfirmandstuen i Marie Magdalene Præstegård klokken 19 til 20.30
  • Tilmelding er ikke nødvendig - man dukker bare op
  • Det kræver ingen forudsætninger, andet end lyst til at læse og dele ud af erfaringer eller høre andres oplevelse af den samme bog
  • Læseklubben Læselyst, Ryomgård, har rod i Marie Magdalene-Koed Pastorat

Publiceret 14 February 2020 11:00