Efter år med bankskandaler, hvidvask og millionsvindel skulle man tro, at tilliden var på retur i Danmark. Det er bare ikke tilfældet, og vi bør værne om tilliden som Danmarks vigtigste råstof, fastslår professor Gert Tinggaard Svendsen. Mød ham ved højskoledag i Sognegården i Ebeltoft. Foto: Aarhus Universitet

Efter år med bankskandaler, hvidvask og millionsvindel skulle man tro, at tilliden var på retur i Danmark. Det er bare ikke tilfældet, og vi bør værne om tilliden som Danmarks vigtigste råstof, fastslår professor Gert Tinggaard Svendsen. Mød ham ved højskoledag i Sognegården i Ebeltoft. Foto: Aarhus Universitet

Højskoledag: Danmark er verdensmester i Tillid

Hør professor Gert Tinggaard Svendsen forklare, hvorfor tilliden og relationerne mellem mennesker er så høj i Danmark ved højskoledag i Ebeltoft

Af
Lars Norman Thomsen

Gert Tinggaard Svendsen er professor i komparativ politik og ekspert i tillid på Aarhus Universitet.

Han har skrevet bogen 'Tillid' i serien Tænkepauser fra Aarhus Universitetsforlag. Heri fortæller, hvorfor Danmark er netop verdensmester i tillid.

Tillid er et råstof, som udvindes i mødet mellem danskere. Det er guld værd for den danske økonomi, fastslår Gert Tinggaard Svendsen. Lav tillid koster penge og svækker et lands konkurrenceevne, fastslår professoren. Kontrol er godt, men tillid er billigere, siger han med et omskrevet citat af Lenin.

Vi stoler på hinanden, vi stoler på samfundet og vi stoler på os selv. Vi lader børn sove udenfor i deres barnevogne, vi lader havemøbler stå ude og vi bevogter ikke mere end nødvendigt.

I 'Tillid' beskriver Gert Tinggaard Svendsen, hvordan det danske velfærdssamfund er bygget op omkring borgernes tillid til hinanden, til samfundet og til institutionerne.

"Vi er ikke kun tillidsfulde, fordi vi har et velfærdssystem - vi har også et velfærdssystem, fordi vi er tillidsfulde," lyder en af Gert Tinggaard Svendsens konklusioner.

Derfor...

I 'Tillid' fortæller Gert Tinggaard Svendsen, hvorfor lige netop TILLID endte med at blive hans forskningsfelt:

"Da jeg tilbage i midten af 90’erne var på studieophold ved Maryland Universitetet i Washington D.C., spurgte min amerikanske vejleder, Mancur Olson, og hans kollegaer mig gentagne gange om, hvordan det kunne være, at Danmark og de øvrige skandinaviske lande klarede sig så enestående godt i både økonomisk og social henseende. Jeg mødte også nobelpristageren Douglas North, som talte om vigtigheden af samfundets institutioner og normer.

Han var, ligesom Olson, Wallace Oates, Barry Weingast og de andre berømte økonomer, også yderst interesseret i at kende svaret på det, de kaldte den skandinaviske gåde. Hvad er det særegne ved Skandinavien? spurgte de mig. Hvordan kan det lade sig gøre? Havde vi et særligt hemmeligt råstof eller hvad? De var dybt forundrede.

Jeg var bare lidt irriteret. Jeg var taget til USA for at studere amerikanske forhold og havde svært ved at se, at Danmark var specielt interessant set fra en økonomisk og sociologisk synsvinkel. Et svar på deres spørgsmål havde jeg heller ikke, og det var jo lidt ubekvemt..."

Det var studieopholdet i Washington og oplevelser under et besøg i Sydafrika, hvor korruption står øverst på dagsordenen, der tændte op under Gert Tinggaard Svendsen og afgjorde hans forskningsfelt.

Bliv klogere på de danske verdensmestre i Tillid ved at lytte til ham, der har forsket mest i dette tema til højskoledag i Sognegården i Ebeltoft onsdag 26. februar klokken 10.30 til 14.

FAKTA

  • Pris 80 kr. pr. person inkl. frokost
  • Tilmelding senest to dage før på kirkekontoret – 86341674 / e-mail: ebeltoft.sogn@km.dk

Publiceret 21 February 2020 14:30