”Enhver generation fortjener sin egen gendigtning af urteksterne ... her er det gjort. Halleluja,” lød roserne fra Politiken anmelder Søren Vinterberg til ’Rabbiens sidste dage’

”Enhver generation fortjener sin egen gendigtning af urteksterne ... her er det gjort. Halleluja,” lød roserne fra Politiken anmelder Søren Vinterberg til ’Rabbiens sidste dage’

Sogneaften: Forfatter rokker ved den almindelige fremstilling af Jesus

Forfatteren Stig Dalager fortæller i 'Rabbiens sidste dage' om Jesus’ begivenhedsrige sidste dage omkring år 34. Mød forfatteren til sogneaften i Agri

Af
Lars Norman Thomsen

Med kort tid til Påsken er det et yderst velvalgt tema til en sogneaften, som Knebel-Rolsø-Agri-Egens menighedsråd har på programmet til sogneaftenen torsdag 12. marts på Holmgaard i Agri.

Forfatteren Stig Dalager rokker i sin roman 'Rabbiens sidste dage' (2017) ved den almindelige fremstilling af Jesus, idet hverken Jesus eller Judas fremstår som i de kanoniserede evangelier. Ligeledes er romernes og jødernes rolle i forbindelse med Jesus’ korsfæstelse nyfortolket.

'Rabbiens sidste dage' handler om Jesus’ begivenhedsrige sidste dage omkring år 34.

Bogen er en fri fortolkning af historien om den jødiske vandreprædikant Josua ben Josef, bedre kendt som Jesus af Nazaret, med tegninger af Martin Bigum.

Stig Dalager tillægger Jesus-skikkelsen flere følelser og en større modstand imod den romerske besættelse i tiden op til korsfæstelsen. Han nyfortolker Judasfiguren, der ikke længere ses som den, der i svig og for penge bevidst forråder sin religiøse læremester, men af idealisme kommer til at gøre det. Herudover er det i Dalagers tolkning ikke jøderne, men romerne, der er årsag til henrettelsen af Jesus.

Maleren og tegneren Martin Bigum, der er bogens illustrator, har tidligere bl.a. illustreret Suzanne Brøggers gendigtning af 'Vølvens Spådom'.

Til sogneaftenen fortæller Stig Dalager om projektet og processen og læser udvalgte passager undervejs.

Uddrag:

"Skikkelsen åbner armene parat til at tage ham i sine arme, men da han også åbner sine og er så tæt på den, at han kan røre ved den, er den kun luft, og han går igennem den, som er den et spøgelse. Han standser op og får øje på sit underligt ansigtsløse omrids i spejlet i en rude. Er han kun en menneskeskygge på vandring?"

Som forfatter og dramatiker har Stig Dalager udgivet en lang række værker - primært romaner og skuespil. Han har tillige digte og faglitteratur på samvittigheden og er også anerkendt i udlandet, hvor et internationalt publikum har taget værkerne til sig. På den hjemlige scene optræder Stig Dalager hyppigt som samfundsdebattør.

Sogneaftenen begynder klokken 19.30.

Publiceret 07 March 2020 07:00