Per Stefansen inviterer til bogreception i Kolind Boghandel lørdag 21. marts klokken 11. Her kan interesserede købe et eksemplar af 'NORMANDIET – 1944'. Foto: Lars Norman Thomsen

Per Stefansen inviterer til bogreception i Kolind Boghandel lørdag 21. marts klokken 11. Her kan interesserede købe et eksemplar af 'NORMANDIET – 1944'. Foto: Lars Norman Thomsen

Der er ingen ende på Normandiet for Per Stefansen

Kolind borger Per Stefansen har besøgt Normandiet et utal af gange på egen hånd, og oplevelserne har den historieinteresserede mand nu nedfældet i en bog

Af
Lars Norman Thomsen

KOLIND Operation Overlord var kodenavn for slaget og den operation, som de allierede i 2. verdenskrig iværksatte succesfuldt for at invadere Vesteuropa, der var besat af det tyske nazistiske tredjerige.

Per Stefansen (th.) har mødt flere krigsveteraner under sine besøg i Normandiet. Her Harley Reynolds, ødt i St. Charles, Virginia i 1924, fra First Infantry Division, 16th. Infantry Regiment, First Battalion, B Company. Reynolds var med i første bølge ind til berømte OMAHA BEACH. Foto: Fra bogen

Per Stefansen (th.) har mødt flere krigsveteraner under sine besøg i Normandiet. Her Harley Reynolds, ødt i St. Charles, Virginia i 1924, fra First Infantry Division, 16th. Infantry Regiment, First Battalion, B Company. Reynolds var med i første bølge ind til berømte OMAHA BEACH. Foto: Fra bogen

Natten mellem 5. og 6. juni 1944, 'The Longest Day', blev Operation Overlord sat i værk. Frem for alt var det en intensivering af luftangrebene over det besatte Frankrig, der var startskuddet til verdenshistoriens største og mest dramatiske amfibiske operation. Efter dette fulgte faldskærmssoldater i tusindvis. De blev kastet ned bag det område, hvor infanteriet og panserstyrkerne den følgende morgen skulle landsættes. Faldskærmssoldaternes opgave var at sikre vigtige broer og veje, der til dels skulle hindre tyskerne i at sende forstærkninger til strandene og dels give de allierede landstyrker mulighed for at rykke ind i landet hurtigst muligt.

De, der har gået på de vindblæste strande i Normandiet, Utah, Omaha, Gold, Juno og Sword, kan fortsat få fornemmelsen af historiens vingesus og mærke stilheden og ærbødigheden. Ja, det er næppe muligt at undgå at møde sporene fra de historiske begivenheder, der fandt sted i området, hvis man kører rundt i Normandiet.

Per Stefansen, Kolind, hører til de historieinteresserede, der aldrig bliver færdig med invasionen i Nordmandiet.

Den snart 60-årige Kolind borger har været i Normandiet hele 11 gange over længere stræk, og oplevelserne er der nu kommet en bog ud af, 'NORMANDIET – 1944', på Forlaget Bogform.

Lægmands oplevelser

Solisten Per Stefansens historieinteresse går tilbage til folkeskoletiden på Kolind Centralskole, hvor en dygtig historielærer, Agnete Larsen, tændte op under den unge mand.

"Jeg havde desværre ikke evnerne til at læse videre, men interessen for historie har jeg haft lige siden. Jeg var tidligt enormt optaget af BBC-serien 'En Verden i Flammer'."

Han var første gang i Normandiet i 1994 med et rejseselskab, hvor han synes, at der var for lidt tid til at dvæle ved tingene, museerne, kirkegårdene og strandene.

"Jeg har altid været en lille kylling, så det var helt grænseoverskridende, da jeg første gang selv vovede at køre til Normandiet i 2004, men siden har jeg så været der ofte og har afsat den nødvendige tid til at tage billeder, lave videooptagelser og skrive dagbog."

"Jeg var sidst dernede ved 70 års jubilæet i 2014, hvor det var meget bevægende at møde nogle af de gamle krigsveteraner."

'NORMANDIET – 1944' er en meget engageret lægmands/amatørhistorikers fortælling om invasionen 6. juni 1944, og tiden der fulgte.

"Det er en kombination af historie fra historiebøgerne, og en beretning om, hvad man kan opleve der i dag. Den fortæller om nogle af de oplevelser man kan komme til at få, hvis man tager derned, og om personer jeg har mødt, og lidt om hvad de pågældende har oplevet på egen krop dengang. Hvert nyt besøg har givet mig ny viden og nye oplevelser," uddyber Per Stefansen.

Con amore

Per Stefansens sirligt udfyldte dagbøger fra de mange besøg i Normandiet har været vejviseren til bogen.

"Jeg vil mene, at jeg både har begået en historiebog og en rejse-inspirations bog, der fortæller turisten, hvad man kan finde dernede, sporene fra dengang, museerne, bunkers, kanonstillinger, kirkegårde og en masse andet spændende."

Forfatteren bemærker, at der alene er over 350 monumenter at besøge, næsten 30 kirkegårde og lige så mange museer.

"Mine oplevelser er mange flere end der er plads til i bogen. De er oplevet over flere år, fordi begivenhederne ved D-dag kun strækker sig over få dage, og der er så mange arrangementer og mindehøjtideligheder overalt, at man kan komme tilbage mange gange og opleve nye ting hver gang," siger Per Stefansen.

Hans con amore-beretninger fra Normandiet er naturligvis ikke faghistorikerens, og det har heller ikke været ambitionen overhovedet.

"Jeg håber og bliver glad, hvis læserne af bogen selv vil få lyst til at tage til Normandiet for at få del i de mange oplevelser, som jeg selv har haft."

Publiceret 11 March 2020 23:00