Kirkedørene åbnes først for alvor efter 10. maj

Danmark er på vej mod en langsom genåbning efter coronakrisen, men kirkerne forbliver lukket indtil 10. maj. Udmeldingen fra myndighederne er, at kirkerne er omfattet af de institutioner, som fortsat er droslet ned for at mindste risikoen for smittespredning af COVID-19.

Menighederne i Syddjurs må væbne sig med tålmodighed lidt endnu, når det glæder søndagsgudstjenesten eller foredraget i sognegården.

Indtil 10. maj er alt taget af plakaten, og gudstjenester, møder og andre aktiviteter er udsat til hen over Bededags-weekenden.

I perioden er det imidlertid muligt at gennemføre begravelser, bisættelser, dåb og vielse men også de kirkelige handlinger er ramt af begrænsninger i forsamlingsfriheden, hvilket vil sige, at der kun må være et begrænset antal deltagere med i kirken.

Når myndighederne giver grønt lys for at personer igen kan mødes i større forsamlinger, kommer kirker og sognegårde op at køre i fuldt omfang, med gudstjenester og koncerter.

Men der vil gå en tid endnu, fastslår provst Benedikte Bock Pedersen, der anbefaler, at man rundt omkring i sognene holder sig orienteret på kirkernes hjemmesider og facebook, samt kirkesiderne i Lokalavisen, når der igen kan sættes noget på plakaten.

Provsten blæst omkuld

Mens kirkedørene er lukket, holder præster, medarbejdere og menighedsråd kirkerne i gang og kontakt til menigheden med gudstjenester og små refleksioner på hjemmesider, facebooksider.

Også organister og kirkesangere udfolder kreative indslag for at holde kirken levende og nærværende på alternative måder.

”Jeg er nærmest blæst omkuld af den kreativitet, vi oplever i forhold til at være kirke i de her sære tider”, siger Benedikte Bock Pedersen.

”Det vælter jo ud og ind med alle mulige forskelligartede tiltag på facebook og hjemmesider, til børn og voksne, ude og inde, gudstjenester, refleksioner, løb i det fri for familier og børn, organister der spiller og kirkesangere, der synger. Det gør, at kirken er synlig, selvom både menighed og præster savner at mødes til gudstjeneste”.

Publiceret 18 April 2020 18:00