Jens Christiansen er - snart forhenværende - næstformand i Nimtofte og Tøstrup Sognes fælles menighedsråd

Jens Christiansen er - snart forhenværende - næstformand i Nimtofte og Tøstrup Sognes fælles menighedsråd

Menighedsrådsvalg: Vi skal turde det nye

Mød et menighedsrådsmedlem: Jens Christiansen er medlem af menighedsrådet i Nimtofte - Tøstrup på ”nogen og tyve år”. Nu runder han så småt af, og giver stafetten videre, og byder nye kræfter velkommen. På falderebet deler han ud af sine erfaringer

Af
Elisabeth Kjærsgaard Jespersen

Hvor længe har du siddet i menighedsrådet og med hvilke titler?

Jeg har faktisk siddet så længe, at jeg ikke kan huske præcis, hvor mange år jeg har siddet. Det må være omkring 20 år. Jeg var formand i det gamle Tøstrup Menighedsråd i to perioder. Og nu er jeg så næstformand.

Hvad kræver det at være menighedsrådsmedlem?

Når vi spørger folk, om de vil være med, løber vi tit ind i den der indstilling: ”Jamen, jeg kommer jo ikke i kirke”. Men det gør vi andre altså heller ikke hver søndag. Og som jeg sommetider siger, så det er jo ikke Mærsk, vi driver. Vi er der, når præsten har brug for det, og vi kommer også, når der er et eller andet, men vi sidder ikke bænket i kirken hver søndag. Det kan man nu heller ikke rigtig forlange, hvis man vil ud at prikke til de lidt yngre kræfter.

Hvad er den vigtigste grund til at stille op til menighedsrådsvalget?

Jo, det er da selvfølgelig til dels det kirkelige. Altså hvis man ikke tror lidt i den retning, skal man ikke gøre det. Men der ligger også noget lokalforankring i det – i hvert fald her i vores lille sogn. Og så er det en måde at støtte op om vores dygtige præst.

Hvad har været det mest givende i din tid som menighedsrådsmedlem?

For at tage et konkret eksempel synes jeg, det er fantastisk at se udviklingen med vores børnekor. Nu – efter to år – begynder de rent faktisk at kunne synge. Og vi ser både dem og deres forældre, bedsteforældre og onkler og tanter i kirken. Så ved at sætte sådan et forløb med ti børn i gang, kan man faktisk fylde en kirke. Det er dejligt at se – at et mindre tiltag kan gøre så stor forskel.

Hvad gør jer til et godt menighedsråd?

At vi er en blandet flok, selvom vi er få. I sidste periode fik vi et par nye ind, og så sidder vi en tre-stykker, der har været med i længere tid. Det giver også en tryghed for eventuelle nye, der kommer ind, for man sidder ikke alene med noget. Der er heller ikke nogen af os nu, der siger ”sådan plejer vi at gøre.” Alt er egentlig åbent, og sådan mener jeg, det skal være.

Hvad er dit bedste råd til folk, der overvejer at stille op til valget?

Vi har fået regnskabskontoret i provstiet, og det gør vores arbejde betydelig mere overskueligt, end dengang vi selv havde en kasserer, der sad alene med hele arbejdet. Det samme gælder i forhold til problemstillinger med personaleansvar, hvor vi nu har en personalekonsulent i provstiet, som kan hjælpe.

Så jeg synes bestemt ikke, at man skal være bange for at sende nogle opgaver ud af huset. Min holdning er, at vi endda måske godt kunne finde noget mere at sende ud.

Og menighedsrådsarbejdet er heller ikke noget, man skal være bange for at gå ind i. Man sidder bestemt ikke bare og spiser kage og drikker kaffe, men arbejdet giver en særlig indsigt i det, der sker bagved den lokale kirke.

FAKTA

Ny hjemmeside

  • Læs mere om menighedsrådsvalget, kirker og folk i Syddjurs på www.folkekirkensyddjurs.dk

Publiceret 02 May 2020 11:00