Mindestenen for piloten Royden Garfield Bradley fra Ontario i Canada. Foto:

Mindestenen for piloten Royden Garfield Bradley fra Ontario i Canada. Arkivfoto

Befrielsen 75 år: Følg i sporet på Danmarks besættelse og befrielse

Der er god grund til at mindes de, der faldt under 2. Verdenskrig i 75 året for Befrielsen. For eksempel ved at gå en stille rundtur på flere lokale kirkegårde i Syddjurs

Af
Morten Bay Mortensen

Mange mindesten i Syddjurs fortæller om personlige tragedier og den fælles glæde over Danmarks befrielse efter 2. verdenskrig for 75 år siden. Jubilæet kan i år ikke fejres med store arrangementer, men man kan hver især i befrielsesdagene omkring 4. og 5. maj tage en tur til mindestederne. Her er nogle forslag:

I Thorsager har byen rejst en monumental sten med overskriften Danmarks Frihedsdag 5. maj 1945, mejslet ind over et vers af digterpræsten Kaj Munk. Ved siden af stenen fører trappen op til Jyllands eneste rundkirke, som knejser over byen. Hornslet mistede under besættelse flere af deres unge, som var aktive i modstandsbevægelsen. Karl Algreen Møller, Aksel Sørensen og Orla Andersen, fik deres sidste hvilested på kirkegården. Deres gravsten står tæt på hinanden og et stort relief i muren erindrer om familiernes og byens tab.

Ved Tved kirkes nordvestlige hjørne har 2. verdenskrig sat sig spor med mindestenen for piloten Royden Garfield Bradley fra Ontario i Canada.

Han forulykkede med sit Lancaster bombefly over Kattegat og den omkomne pilot drev i land ved Mols’ kyst. Provsten og lokale beboere sørgede for hans begravelse.

Også på Dråby Kirkegård og Hyllested Skovkirkegård er rejst mindesten for omkomne allierede flyvere, og ved Helgenæs Kirke mindes den dræbte modstandsmand Vagn Holst med en smuk gravsten.

Publiceret 03 May 2020 15:30