Arkivfoto

Arkivfoto

Befrielsen 75 år: Lad os sætte lys i vinduerne mandag 4. maj

Syddjurs borgmester Ole Bollesen opfordrer i dette indlæg borgerne til at sætte levende lys i vinduerne mandag aften som et symbol på friheden

Af
Ole Bollesen (S)

borgmester i Syddjurs Kommune:

"På mandag 4. maj er det 75 år siden, at Danmark fik frihedsbudskabet. Efter 5 års besættelse og ufrihed blev Danmark igen et frit land. Dette frihedsbudskab er på alle måder værd at markere, og jeg håber, at så mange som muligt i Syddjurs vil være med til at fejre denne mærkedag. (når vi nu ikke kan afholde de mange planlagte arrangementer!)

I lyset af Coronakrisen er det også på sin plads at fejre et frihedsbudskab. Mon ikke mange er kommet til at tænke over vores fælles tilværelse i denne tid, hvor vi på en eller anden måde er blevet tvunget til at være ufri. Hvis vi vil begrænse sygdommen, er vi tvunget til at følge de fælles retningslinjer – og det gør langt de fleste heldigvis.

Den grad af ufrihed, vi oplever lige i øjeblikket, kan ikke direkte sammenlignes med tiden i Danmark under 2. Verdenskrig. Men når Coronakrisen er overstået – mon så ikke vi vil sætte ekstra meget pris på vores frihed – det håber jeg."

Lad os sætte lys i vinduerne den 4. maj for at fejre friheden."

FAKTA

Lys i vinduerne - hvorfor?

  • Da nyheden om, at den tyske besættelsesmagt havde overgivet sig, blev fortalt i radioen gennem BBCs danske udsendelse, der sendtes fra et spartansk kælderstudie i London under den historiske gade The Strand, 4. maj 1945 klokken 20.35, reagerede danskerne ved at rive mørklægningsgardinerne ned
  • I mange år havde det været forbudt på grund af tyskernes frygt for de engelske bombeflyvere
  • I årene efter befrielsen blev lyset i vinduerne et symbol på befrielsen og er det stadig for mange danskere i dag

Publiceret 03 May 2020 12:00