Befrielsen 75 år: Virtuel gudstjeneste fra Tved Kirke

Mols-Helgenæs klar med digital fejring af Danmarks befrielse 4. maj

Af
Morten Bay-Mortensen

"Den 4. maj kl. 20.35 er det 75 år siden, at befrielsesbudskabet lød i radioen. Da BBC's sene aftenudsendelse til Danmark begyndte klokken 20.30, havde man endnu ikke modtaget beskeden om den tyske overgivelse.

Johannes G. Sørensen, speaker ved BBC’s danske redaktion i London, var i gang med oplæsningen af nyhederne, da et andet medlem af BBC's danske redaktion brasede ind i studiet og puffede ham i ryggen. Johannes G. Sørensen lukkede for mikrofonen, mens kollegaen ophidset fremstammede: "Montgomery ... kapitulation i Nordvesttyskland, Holland og Danmark ... sig det!". Efter en kort pause tændte Johannes G. Sørensen igen for mikrofonen og sagde de berømte ord:

"I dette øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette øjeblik meddelt, at de tyske tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig."

Befrielsesdagen markeres med en digital gudstjeneste fra Tved Kirke. Ved orglet organist og korleder Judith Völker. Mols-Helgenæs kantori medvirker, placeret med behørig afstand og optaget forskudt.

Prædikant er Kirsten Lundager, tidligere sognepræst i Saxild og Nølev.

FAKTA

  • Find befrielsesgudstjenesten her: Mols-Helgenæs Kirker facebookside og på: www.mols-helgenaes.dk

Publiceret 03 May 2020 20:00