Her ses Alice Holst Brask sammen med partiformand, tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen. Arkivfoto

Her ses Alice Holst Brask sammen med partiformand, tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen. Arkivfoto

Befrielsen 1945: Montgomery's Tommy-helte på hyldesttur på Djursland i foråret 1945

Af
Alice Holst Brask

Fuglevænget 47

8500 Grenaa:

"Min første skoledag som knap 7-årig i 1. klasse blev indledt med min mor i hånden 1. april 1945 – i karetmagerens renoverede grisehus i Søndergade i Auning, nabo til hestesmeden og skråt over for Auning Savværk, hvor jeg senere kom i lære – og passerede hver dag på cykel hele min læretid.

Efter befrielsen blev det kundgjort, at Montgomery's Tommyhelte i soldaterbiler ville køre hyldest- og æresrunde fra Randers til Grenaa, hvor min fars købmandsforretning lå på hovedvejen, Østergade 9 i Auning. I byen var der glæde - og der forberedtes stor festlighed på dagen.

Forberedelserne i mit hjem var vinduespudsning på købmandsforretnings dør og to store glasruder, hvor Dannebrog blev draperet i pyntevinduet og kaffemøllens to store hjul blev afprøvet i flot svingende tomgang.

Vores FORD-V8 kom ud af garagen og sat ved butiksgavlen.

Fortovsfliserne og cykelstien ud til brolægningen blev fejet.

Vores blå BP-stander (British Petrolium) med den skønne punpearm i massivt træ blev pudset op.

Benzinstanderens betonklods med det høje betjeningstrin helt ud til cykelstien blev gjort klar som udkigspost, når Tommyerne arriverede fra vest.

Min far, mor og jeg blev iklædt stiveste puds – og jeg i mine sorte laksko fra Kjær&Andersens engroslager for deres fodtøjssælgere i landdistriktet.

I haven plukkede jeg en buket Forglemmigejer, som omhyggeligt blev bundet med fejende pyntebånd i rødt, hvidt og blåt.

Forglemmigejerne skulle jeg som hyldest kaste op i bilerne til de langsomtkørende Tommy-helte!

Så kom de …. forbi Møbelfabrikken, Biografen, Boghandlen, Telefoncentralen, Tøjforretningen, Bageren, Djurslands Bank … over togskinnerne med rød-hvide bomme med raslende metalkædegardiner … videre forbi Plejehjemmet, Frisøren, Lægeboligen …. min fars købmandsbutik …. og videre forbi Mejeriet, Skomageren, Smeden, den okkuperede Skole og Mekanikeren …. ud ad byen østpå igennem Løvenholmskovene …… hvor de svingede ind på en gård ved Mastrup for at indkøbe flæsk og æg.

Alle i Auning jublede euforisk videre …. Sikke en festdag.

Selv stod jeg betuttet med min Forglemmigej-buket i hånden.

Jeg glemmer det aldrig.

Min skuffelse, sorg og skamfuldhed borede sig fast – som en dyb livserfaring.

Tænk!

Jeg blev handlingslammet i det topminut, hvor min ydelse blev forpasset, udeblev, tabt.

For mig var det foreløbig ubærligt og skamfuldt.

Senere en belæring om at evne at kunne koncentrere mig om handling på rette tid og sted.

Siden mærkedagen har oplevelsen været følgesvend i min hukommelse i mine livslange gøremål.

…. I min læretid, mit spejderarbejde, på Aftenseminariet i Aarhus, 40 år i Folkeskolen, inden for politisk samfundsarbejde i Folketinget, Amt og Region og Norddjurs Kommune samt i Hyllested Menighedsråd, Aarhus Stift, Det Mellemkirkelige Råd, Danske Kirkers Råd og i græsrodsarbejdet i forskellige frivillige patientorganisationer og græsrodsforeninger:

Vær altid godt forberedt til dagsordenernes drøftelse.

Sæt personligt lige ind, når det kan gavne et godt og gavnligt resultat. Tøv ikke! Handl.

I dag sender jeg en tak til den lille buket Forglemmigejer i 1945 – på egne, sammenhængskraftens og samfundets vegne.

Som historielærer gennem 40 år har jeg i den sidste tid fulgt de mange historiske film og TV-udsendelser. I Folkeskolen var det ”i gamle dage” Statens Filmcentrals materiale og historielærerens formidling, der var fundamentet i skolernes historieundervisning.

Godt at 2. verdenskrig og besættelsestiden i Danmark er blevet så flot og grundigt markeret, bearbejdet og beskrevet.

Det glæder mig her i mindeåret 2020.

Inden offentliggørelse af min erindring sendte jeg en mail til en god ven i Auning, som ved A L T om sin by. Svaret var ”jeg er måske lige ung nok. Den historie har jeg aldrig hørt om”... men grundskudt var jeg: var begivenheden ren fantasi?

Familien Høgh, Fuglevænget 55, skylder jeg en tak for deres hukommelse og deres bekræftelse af, at de engelske soldater virkelig i foråret 1945 kørte deres hyldesttur gennem Djursland.

Forleden var jeg på indkøb i ALDI i Grenaa, hvor en af mine gamle elever fra Rosmus Skole er ansat. Vi plejer at small-talke lidt, og jeg begyndte at fortælle om mine 1945-skriblerier.

Straks kunne han fortælle hele Montgomery-historien fra A til Z, - for jeg havde fortalt den i min historieundervisning … og hans broder havde også fået den fortalt – og kunne huske den !!

Jeg var rørt – og lykkelig over, at historien er en historisk realitet og virkelighed.

Min erindringshistorie vil herefter også indgå i arkiverne i Frihedsmuseet i København, som stadig indsamler besættelseshistorier og befrielseshistorier fra Danmark i årene 1940 til 1945."

Publiceret 31 May 2020 15:00