Laurits Jørgensens rutebilstation (nuværende Trangbæks hus) under krigen. To af Laurits Jørgensens grå rutebiler til venstre, på den ene ses generatoren. Den lysegule Opel Blitz-bus til højre tilhørte Brdr. Christensen i Randers og kørte Randers – Ebeltoft. Den blev også malet hvid og var med i Tyskland. Lånt af Jørgen Cilieborg.

Laurits Jørgensens rutebilstation (nuværende Trangbæks hus) under krigen. To af Laurits Jørgensens grå rutebiler til venstre, på den ene ses generatoren. Den lysegule Opel Blitz-bus til højre tilhørte Brdr. Christensen i Randers og kørte Randers – Ebeltoft. Den blev også malet hvid og var med i Tyskland. Lånt af Jørgen Cilieborg.

De Hvide Busser:

Efterlysning hos læserne gav pote

Der deltog ikke kun fire, men fem chauffører fra Djursland i Folke Bernadottes redningsaktion i krigens sidste måneder i 1945. Samtlige er nu identificeret med læsernes hjælp

Af
Lars Norman Thomsen

BEFRIELSEN Historikeren Vilfred Friborg Hansen efterlyste forleden i Adresseavisen pårørende til de fire chauffører fra Djursland, der deltog i Folke Bernadottes redningsaktion i krigens sidste måneder i 1945. Det gav næsten omgående resultat.

"Jeg kan fortælle, at artiklen gav pote: alle fire chauffører er identificeret. Og så er der endda kommet en ekstra til," fortæller Vilfred Friborg Hansen.

De fire, der kørte den bestemt ikke ufarlige tur til koncentrationslejren Neuengamme ved Hamborg, 20.-21. april 1945, for at hente de sidste nordiske fanger hjem, var:

  • A. P. Opstrup
  • Aage Jensen
  • Peter Frederiksen
  • Aksel Thorn Jensen

Kvartetten kørte parvis og naturligvis på skift de to busser, som rutebilejer Laurits Jørgensen stillede til rådighed til Folke Bernadottes redningsaktion. De ellers grå busser blev malet hvide til aktionen.

"Desuden tog rutebilejer Ove Fris fra Hornslet turen til Neuengamme med sin bus, som han var alene om at køre. Det har været drøjt," som Vilfred Friborg Hansen udtrykker det.

Ove Fris er far til Steen Fris, der tog over efter faderen i 1970. Vilfred Friborg Hansen (S) og Steen Friis (K) var byrådskolleger i det første Syddjurs Byråd fra 2006 til 2009.

24 timer til aktionen

Vilfred Friborg Hansen er i færd med at skrive til det Folk og Liv-hæfte, der skal udkomme til efteråret. Her vil han fortælle mere specifikt om de lokale buschauførers lynsnare indsats.

Først torsdag 19. april kl. 19 gav tyskerne tilladelse til Folke Bernadottes redningsaktion – men krævede hele aktionen gennemført på 24 timer. Det forekom umuligt. Alligevel sagde Folke Bernadotte ja.

Der var i forvejen godt 100 svenske og danske busser til rådighed i Neuengamme, men der krævedes over 100 flere.

"Allerede i løbet af torsdagen, da man fornemmede, at tilladelsen ville komme, var der ringet rundt til rutebilejere i hele Jylland, herunder altså til Laurits Jørgensen i Rønde og Ove Fris i Hornslet," fortæller Vilfred Friborg Hansen

De tre busser ankom sammen med andre fra oplandet til Aarhus Rutebilstation i løbet af torsdagen, blev malet hvide, ankom til karantænestationen i Padborg og kørte derfra mod Neuengamme kl. 8 fredag morgen.

"De svenske busser kørte på olie eller benzin, men de fleste danske busser var generatordrevne. Der skulle fyres i 'kakkelovnen' for hver 50 km, og marchhastigheden lå ofte på beskedne 20 – 30 km i timen. Ikke desto mindre nåede de godt 100 generatordrevne danske busser til Neuengamme et par timer før fristens udløb fredag 20. april kl. 19. Her havde fangerne stået opmarcheret i rækker siden kl. 5 om morgenen, og man kan nok forestille sig jubelscenerne, da busserne dukkede op i tide."

"På tilbageturen oplevede flere af busserne allierede luftangreb, hvor chauffører og fanger måtte ud af busserne og søge beskyttelse i vejgrøfterne. Til gengæld blev turen gennem Danmark en jubelrejse, hvor folk overalt stimlede sammen og råbte hurra og rakte brød og kager op til fangerne."

"Nogle af 'fangerne' samledes midlertidigt i Møgelkær ved Horsens, hvorfra de nogle dage senere kom til Sverige. Ove Fris afleverede 'sine fanger' i Møgelkær og kørte derfra tilbage til Hornslet. Blandt fangerne i Møgelkær var også modstandsmanden Marius Hou fra Hornslet. Pie Baastrup Thomsen var tidligere blevet hentet hjem fra tugthuset i Waldheim, også med en hvid bus. Alt det kan man læse om i Kim Lykke Jensens bog om Hornsletgruppen. Her fortæller Ove Fris` kone Adda også, hvad hendes mand fortalte hende om turen."

Hør Adda Fris fortælle om sin mand Ove Fris og hans deltagelse Folke Bernadottes redningningsaktion på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=HLtEncf44TM

Publiceret 04 June 2020 08:30