Michael Deltchev, der længe har boet i Ebeltoft, er blevet udnævnt til æreskonsul for Bulgarien i Danmark. Pressefoto

Michael Deltchev, der længe har boet i Ebeltoft, er blevet udnævnt til æreskonsul for Bulgarien i Danmark. Pressefoto

Æreskonsul for Bulgarien vil fortsat have sin base i Ebeltoft

Den bulgarsk fødte dirigent Michael Deltchev er blevet udnævnt til æreskonsul for Bulgarien i Danmark

Af
Lars Norman Thomsen

EBELTOFT Den bulgarske dirigent Michael Deltchev, der har boet og arbejdet i Danmark i årtier, blev forleden udnævnt til æreskonsul for Bulgarien i Danmark.

Hans hovedkvarter er Ebeltoft, og hans konsulære distrikt dækker Region Midtjylland.

Den mest kompakte gruppe bulgarere i denne region er placeret i universitetsbyen Aarhus, hvor bulgarere studerer under forskellige programmer.

”Jeg vidste, at den bulgarske ambassade i Danmark længe har været forpligtet til dette forslag, men proceduren er lang og kræver alvorlig kontrol fra begge lande," forklarer Michael Deltchev.

Michael Deltchev er født i Bulgarien og har afgangseksamen fra konservatoriet i Sofia i 1986.

Senere har han studeret hos professor Eric Ericson, Stockholm, professor Dan-Olof Stenlund, Malmö, Frieder Bernius, Stuttgart og Peter Phillips, London.

"Jeg vil gerne høre bulgarsk musik fra alle genrer. Jeg synes, at den bulgarske musik er interessant både i dets klassiske og folklore aspekt. Desværre er vores komponisters arbejde inden for symfonisk og kammermusik ikke kendt, men jeg håber, at dette vil ændre sig. ”

Collegium Vocale

Han er dirigent for en række danske kor og orkestre, samt gæstedirigent for Jyske Operakor. Han har desuden jævnligt været gæstedirigent i Bulgarien samt USA og har modtaget flere internationale priser for sin koncertvirksomhed, bl.a. Dan-Olof Stenlunds dirigentfonds stipendium.

Lokalt har koret Collegium Vocale, der siden starten i 1982 har haft base i Aarhus, jævnligt givet koncerter.

Michael Deltchev dirigerer koret, der henter sine medlemmer blandt dygtige sangere fra en stor del af Østjylland. Ensemblet har gennem årene hovedsageligt udfoldet sig indenfor Danmarks grænser, men har også haft koncertvirksomhed på internationalt plan, ved flere korkonkurrencer.

Det århusianske kvindekor Sedjanka har også Michael Deltchev som mastermind. Koret har specialiseret sig i at synge bulgarske folkesange i moderne flerstemmige arrangementer.

Sangene, der udgør råmaterialet i Sedjankas repertoire, stammer fra den levende bulgarske musiktradition, som benytter sig af skalaer og intonationer, der kan virke eksotiske og udfordrende for mange danskere. Koret synger på bulgarsk med den kraftfulde og skarpe klang, der er så karakteristisk for bulgarsk sang.

Publiceret 05 June 2020 11:00