Kommentar: Egnsteatret er et mirakel i Syddjurs

Af
Af Lars Norman Thomsen

Lokalredaktør:

Det er godt for Syddjurs, at Syddjurs Egnsteater har fået kontrakt på at skulle levere teateroplevelser i yderligere fire år.

Den gamle sceneinstruktør Sam Besekow udtalte engang, at det er et mirakel, at man kan spille teater i Danmark, for danskerne er slet ikke et musisk folk.

Syddjurs Egnsteater har vist, at det er muligt for realtivt få midler at gøre det i Syddjurs.

Trilogien 'Hjerterum' var lakmusprøven, der gav Syddjurs Egnsteater vinger og viste, at teaterleder Hege Tokle kan fortælle vedkommende historier med rod i egen livshistorie fra Norge og fæstne dem til et lokalt udgangspunkt.

Derfor kan det undre, at Udvalget for Plan, Udvikling og Kultur i den nys indgåede aftale har haft behov for at understrege, at Syddjurs Egnsteater nu også skal levere en voksenforestilling om året.

Det virker ærlig talt bare som om, at udvalget lige vil markere, at de har kulturpolitiske visioner.

Interessen for at diskutere kulturpolitik i Syddjurs Byråd er ellers ikke stor, og nok godt det samme.

Udvalget uddeler relativt mange midler til dette og hint, men det er svært at øje nogen linje i uddelingerne.

Det er næsten som om, at bare man gør sig umage med at sende en ansøgning, så trykker PUK-udvalget på automatpiloten, følger embedsmændenes indstilling og sender penge afsted.

Vi efterlyser ikke en kunst- og kulturpolitisk vision for Syddjurs Kommune på denne plads.

Sådan noget ender altid med at blive uhørt pinligt, fordi skabelonen er den samme. Man spørger en række af Todenskjolds forkromede soldater om deres tanker og meninger og ophøjer disse til andet og mere end banaliteter med hjælp fra et dyrt konsulentfirma.

Det er langt bedre at lade kunstnerne selv udtrykke visionerne i deres værker og så ellers fra politisk hold, og ditto fra embedsværket, blande sig så lidt som overhovedet muligt.

De bedste bøger er ikke blevet skrevet, fordi forfatteren havde en vision eller et budskab, der skulle ud. Gode bøger og kunstværker er universer i sig selv. Derfor bør man kun uddele midler til de kunstnere, der virkelige er dygtige til deres metier.

Den allerbedste kunst skal støttes i et eller andet rimeligt omfang, fordi den netop er god. Ikke fordi den udtrykker et eller andet bestemt eller fordi Syddjurs politikerne kan snakke om vigtigheden af at 'have gode kulturtilbud'.

Syddjurs Egnsteater skal støttes, fordi det præsterer egnsteater på et højt niveau. Det er et mirakel. Andre argumenter tæller ikke.

Publiceret 13 June 2020 11:30