Christian Rosenkrantz fotograferet i hjemmet i Kassel døde uventet 12. juni i forbindelse med en operation

Christian Rosenkrantz fotograferet i hjemmet i Kassel døde uventet 12. juni i forbindelse med en operation

Nekrolog: Christian Rosenkrantz – filosof, slotsarving og postarbejder

Redaktionen har modtaget følgende mindeord

Af
Lis Kildegaard

Mygind:

NEKROLOG Christian Rosenkrantz døde uventet 12. juni under en operation.

Han voksede op som enebarn på Rosenholm Slot, som han arvede i 1996. I stedet for at flytte ind på slottet, valgte han at oprette en fond, hvor han blev formand.

"På den måde sikrede han faktisk slottets overlevelse. Ved at give hele sin arv sørgede han for, at Rosenholm Slot stadig findes med alle sine samlinger og fortsat er åbent for offentligheden,” siger museumsinspektør Carsten Porskrog Rasmussen, der er kommet på slottet gennem mange år.

Nu er det Christian Rosenkrantz` ældste søn, Boris, som har formandsposten.

Christian Rosenkrantz var siden sin barndom optaget af religion og filosofi. Efter gymnasiet rejste han til Indien, han studerede alle verdens religioner og valgte som helt ung at konvertere til katolicismen. Desuden aflagde han fattigdomsløfte. Christian Rosenkrantz så socialismen som en konsekvent form for kristendom.

Senere flyttede han i Tyskland ind i et kollektiv, hvor han mødte sin Angelika, som han blev gift med. De fik fire børn, hvoraf de to nu bor i Danmark. Christian fortalte altid stolt om sine 2 døtre, 2 sønner og nu 4 børnebørn.

Hele sit arbejdsliv har Christian Rosenkrantz arbejdet som postarbejder. "Ora et labora" - ved håndens arbejde - var hans livsstil, dog altid med en bog i baglommen - ofte af Søren Kierkegaard.

Jeg lærte Christian Rosenkrantz at kende, da jeg var tilrettelægger på et portræt af ham på DR/TV i 1999. Jeg troede, at han først og fremmest var en from og belæst mand, som spurtede afsted på sin racercykel til sit postarbejde i Kassel. Siden blev vi venner – og det viste sig , at han også var en humoristisk drillepind.

Når Christian Rosenkrantz skulle ”hjem” til Rosenholm, blaffede han de 700 km fra Kassel. Han ringede så ofte til mig for at blive hentet ved motorvejsstop så tæt på Rosenholm som muligt.

Engang havde han meget travlt med at komme ned til slottet, da Irene og Margrethe skulle komme på besøg. Jeg troede længe, at det var nogle af de gamle barnepiger/stuepiger fra Christians barndom på slottet. Flere af barnepigerne besøgte han stadig i Hornslet. Men det viste sig at være Dronning Margrethe af Danmark og lensgrevinde Irene Wedell fra Frisenborg Slot, som var hans gudmor. Det var typisk for Christian: jeg kunne ikke høre forskel på hans omtale af menneskene upstairs and downstairs.

For ikke længe siden fejrede vi Christians 70 års fødselsdag i Kassel.

Han satte stor pris på at bo i den del af byen, som huser mange flygtninge, der blev hans venner.

Han læste ofte op af sine digte på byens kultursteder.

Jeg vil savne Christian Rosenkrantz og hans vid, humor, omsorg, gæstfrihed og store engagement for de, som har det svært.

Fredag 26. juni bliver han begravet i Kassel, hvor han har boet det meste af sit liv.

Senere bliver der mindestund på Rosenholm Slot.

Publiceret 24 June 2020 11:30