Jan Schmidt gik på prædikestolen for sidste gang i ”sine” tre kirker i dag, søndag 26. juli, efter hele 36 år som sognepræst på Mols og Helgenæs. Foto: Morten Bay-Mortensen

Jan Schmidt gik på prædikestolen for sidste gang i ”sine” tre kirker i dag, søndag 26. juli, efter hele 36 år som sognepræst på Mols og Helgenæs. Foto: Morten Bay-Mortensen

Jan Schmidt: "Jeg glæder mig til at sidde på kirkebænken"

Jan Schmidt har gennem 36 år været en populær sognepræst på Mols og Helgenæs for både sognenes beboere og 'sommerhusmenigheden'. På søndag prædiker han af og går på pension

Af
Morten Bay-Mortensen

”Det bedste har været at blive brugt som folks præst. Jeg kan næsten blive rørt over at tænke på den tillid, som jeg er blevet mødt med gennem alle årene”.

Det siger Jan Schmidt, som siden 1984 har været en meget afholdt præst i de to Mols-sogne Tved og Vistoft, samt på Helgenæs.

I dag, søndag 26. juli, var det slut. Jan Schmidt gik på prædikestolen for sidste gang i ”sine” tre kirker, og da postludiet sluttede gudstjenesten, klingede også hans 36 års ansættelse som sognepræst ud.

Sådan da, for i september vender han tilbage og konfirmerer sit sidste hold konfirmander. Kjolen og den hvide krave hænges i skabet, og der bliver tid til meget af det, som det travle præsteliv hele tiden har udsat, ikke mindst samværet med familien og de ikke færre end 12 børnebørn, som han og hans hustru Kirsten tilsammen er velsignet med.

Glæde og vemod følges ad

At overgangen til den nye status som pastor emeritus er forbundet med mange følelser, lægger Jan Schmidt ikke skjul på. Først og fremmest er han taknemmelig over, at folk i sognene tog ham til sig som deres præst. Og et lille stik i hjertet følger også med:

”Det er vemodigt, fordi jeg slutter noget, jeg har været uendeligt glad for. Men jeg kan også føle en lettelse ved at kunne slippe ansvaret - og den dårlige samvittighed over dem, jeg ikke fik besøgt”, siger præsten med sit karakteristiske glimt i øjnene.

”Men glæde og taknemmelighed står tilbage over, at det svingede mellem os. Og det bedste er at tænke på alle de mennesker, som jeg fik lov til at være præst for. Det er jo stort at blive lukket ind i andre menneskers liv både i glæde og sorg, og blive mødt med fortrolighed og tillid i mange personlige samtaler”.

Præst for alle

Jan Schmidt har gennem alle årene haft fokus på at være præst for alle, og række ud også mod dem, som ikke var de hyppigste gæster i kirken.

”Menigheden består af alle, som er døbt, og dem skal kirken være der for. Og det har været stærkt, at man har ladet mig føle, at jeg var præst for dem alle. Både dem, som bor i sognene, og de mange, som har sommerhus her, og som også trofast har brugt kirkerne om søndagen og til f. eks. til dåb og bryllupper”.

Med sommerhusmenigheden og de fastboende, som tæller omkring 1.800 mennesker, har der været nok at se til for den flittige præst, som selv skønner, at han i sin tid som præst har begravet omkring 1.000 personer og har holdt omkring 3.600 gudstjenester.

”Det er ikke blevet ringere”

Da Jan Schmidt som ung præst i 1984 flyttede til Helgenæs og året efter rykkede ind i præstegården i Tved, som han ikke tøver med at kalde Danmarks nok smukkest beliggende, følte han sig fra starten velkommen og accepteret som den nye præst.

”Måske har det at gøre med, at der er nogen, som har valgt dig. Du har ikke trængt dig på, men der er nogen, som ønsker dig som deres præst. Man sidder faktisk på et mandat, og det har ført så meget godt med sig, bl.a. et meget tillidsfuldt samarbejde med menighedsrådene og kirkernes medarbejdere”.

Skønt Jan Schmidt har set sognene forandre sig over årene med afvikling af mange af de gårde, som var i drift med besætninger, da han kom til, har vejene mellem folk og præst hele tiden været intakte.

”Folk finder vej til kirken, når noget i livet er vigtigt, eller de kan se, at her er noget for dem. Kirkegangen er ikke blevet ringere i min tid, tør jeg vist sige, og det har været dejligt, at sådan noget som sommer-kirkestafetterne, vi nu på tværs af sognene har kørt i 10 år, har slået an. Familiegudstjenesterne er også noget af det, som trækker de unge familier til. Tilflytterne har været gode til at gå i spænd med dem, som altid har været her. En stor glæde har det også været, at tilslutningen til både konfirmand- og minikonfirmandundervisning i alle årene har ligget på over 90 procent.”

Bliver boende i pastoratet

Jan Schmidt flyttede for et par år siden sammen med sin Kirsten til en ejendom på Helgenæs, og nu er han indstillet på at træde et skridt tilbage og finde sin nye rolle som pensionist.

”Det bliver en anden tilværelse, og jeg ved, at der er noget, jeg ikke vil savne, men bestemt nogen - og også noget - jeg vil savne. Men jeg ser frem til at kunne sidde på kirkebænken sammen med menigheden om søndagen, og i øvrigt færdes rundt om på den egn, jeg holder af. Og så er der alle børnebørnene, der sikkert skal passes og på ferie ind imellem, og ikke mindst min hustru, husk at få det med” - slutter Jan Schmidt med sit lune smil.

Publiceret 26 July 2020 16:00