Kapelmester HP Lange (nummer to fra h.) har leveret 'Årets Bluesudgivelse' sammen med sit band 'HP Lange & Big Gumbo '. Pressefoto

Kapelmester HP Lange (nummer to fra h.) har leveret 'Årets Bluesudgivelse' sammen med sit band 'HP Lange & Big Gumbo '. Pressefoto

Årets Bluesudgivelse 2020:

HP Lange & Big Gumbo

Den lokale bluesmusiker med bopæl mellem Mørke og Thorsager hyldes ved Danish Music Awards Blues 2020

Af
Lars Norman Thomsen

MØRKE-THORSAGER JazzDanmark og Dansk Rocksamråd (ROSA) har løftet sløret for de danske blues-musikere, der kommer hjem med Danish Music Awards-statuetter 12. august, når roots og blues-genren hyldes ved Danish Music Awards Blues 2020 på Værket/Turbinen i Randers.

En fagjury af danske og internationale blues- og musikeksperter har udvalgt årets vindere.

Årets Blues Live Pris går til sanger og sangskriver Mike Andersen, som også har sit publikum på de lokale spillesteder, for sine koncerter i kølvandet på den anmelderroste solo-plade fra sommeren 2019, 'One Million Miles'. Årets Bluesudgivelse er ifølge fagjuryen pladen 'I Feel Fine' af den nystartede roots-gruppe HP Lange & Big Gumbo.

HP Lange, der bor på et nedlagt landbrug mellem Thorsager og Mørke, har været real blues-man i over 30 år.

Projektet Big Gumbo er også blues af den rigtige slags tilsat cajun og mountain music, oldtime fiddle og banjo. Det sidste sørger Niels Bonefaas, der spiller både fiddle og banjo, for.

De øvrige musikere i bandet er: JK Dam Pedersen: trommer, Dave Stevens: bas og Janos Varsted: mundharpe foruden kapelmesteren himself, der trakterer guitar, banjo og sang.

Stærk gryderet

Gumbo er en gryderet fra de amerikanske sydstater hvor man udover nogle faste ingredienser tilføjer det man har lyst til og det man synes passer.

Repertoireret hos HP Lange & Big Gumbo er en blanding af egne sange og sange, samlet op undervejs, på landevejen og blandt bluesfolk. Blandt andet i 1994, da tilbragte HP Lange 6 måneder i New Orleans. I Louisiana og Mississippi gravede han endnu dybere ind i bluestraditionen og spillede regelmæssigt i flere klubber i New Orleans.

Her mødte og spillede HP med store bluesmænd som Kenny Brown, R.L. Burnside, Junior Kimbrough og John Mooney.

Præstesøn

Årets prismodtager er født i 1963, og som præstesøn startede han sin musikalske løbebane med at synge i kirkekor. Som 16. årig hørte HP Lange. blues med guitaristen Matt Murphy og mundharpespilleren Sonny Boy Williamson og var omgående solgt til den akustiske bluesmusik, country blues, delta blues, ragtime guitar og gospel musik, som han har dyrket intenst lige siden.

Det er fjerde år i træk, at spillestedet Turbinen og Randers er med til at få bluesens spidser til byen. I et samarbejde mellem Randers Eventsekretariat, JazzDanmark og Dansk Rock Samråd (ROSA) er det endnu en gang lykkedes at stable etprogram på benene og skabe en aften, der ikke bare hylder bluesen, men også kan være et startpunkt for dem, hvor blues- og roots-musikken måske er ukendt land.

Danish Music Awards Blues arrangeres i samarbejde mellem Turbinen, Randers Eventsekretariat, Dansk Rock Samråd (ROSA) og brancheforeningen JazzDanmark.

Publiceret 29 July 2020 13:30