Søren Krogh har modtaget Danish Music Award's pris både som sanger og sangskriver. Lørdag 15. august giver han friluftskoncert i Esby på Helgenæs sammen med guitaristen Janus Bechmann på dennes bopæl. Pressefoto

Søren Krogh har modtaget Danish Music Award's pris både som sanger og sangskriver. Lørdag 15. august giver han friluftskoncert i Esby på Helgenæs sammen med guitaristen Janus Bechmann på dennes bopæl. Pressefoto

Friluftskoncert med musikalsk storyteller i Esby

Den nordjyske trobadour Søren Krogh og hans partner in crime, guitaristen Janus Bechmann, inviterer til udendørs koncert på sidstnævntes hjemadresse på Esby Bygade på Helgenæs

Af
Lars Norman Thomsen

ESBY Guitaristen Janus Bechmann bor i et landsbyhus med stråtag i Esby på Helgenæs. Her forener han et liv langt fra alfarvej med et liv som musiker med ture rundt til spillesteder i hele landet og udlandet med skiftende bands og som guitarist for singer-songwriters som for eksempel den nordjyske trobadour Søren Krogh og før da en kunstner som Ester Brohus.

Janus Bechmann vendte hjem fra USA i 2016 efter et år 'over there', hvor han spillede med en lang række amerikanske sangskrivere og musikere.

Lørdag 15. august giver Krogh og Bechmann friluftskoncert på Esby Hovedgade 12, der samtidig er hjemadresse for Janus Bechmann.

Storyteller

Søren Krogh skriver sig ind i en lang og fornem tradition af nordjyske historiefortællere på den musikalske front, Niels Hausgaard, Allan Olsen og tidligere Fisker Thomas og De Gyldne Løver.

Søren Krogh (årgang 1967) er født og opvokset i Hjørring - som i øvrigt også Ester Brohus.

I perioden 1987-94 spillede han med forskellige orkestre rundt omkring til alverdens arrangementer. Efter at have spillet kopimusik i en årrække dannede han i 1994 sammen med den nordjyske sangskriver, N. C. Thomsen duoen, 'Krogh & Thomsen'.

Duoen spillede landet tyndt med deres sange.

I 1995 indspillede Krogh med et til lejligheden sammensat orkester en single med fire sange på. Singlen blev senere lanceret som radiosingle i 1997 og medførte en del turnevirksomhed.

I begyndelsen af 1998 blev orkestret reorganiseret, og indspilningerne til et selvfinansieret album begyndte.

Det skete med hjælp udefra; bl.a. Peter Thorup, N.O. Thorning og Uffe Isaksen kiggede forbi.

Midt i indspilningsprocessen blev Søren Krogh tildelt et toårigt stipendium fra Statens Kunstfond. Pladen blev lanceret i september 1998 under titlen 'Indianerdrengen'.

Herfra begyndte tingene at rulle for alvor.

I 2011 modtog han Gelsted/Kirk/Scherfig-prisen opkaldt efter de tre nævnte forfattere, alle medlemmer af DKP i levende live, for sit vedholdende arbejde med danske sange, bl.a. også tonsætningen af udvalgte digte af den nordjyske forfatter Knuth Becker.

I februar 2018 udgav han sit 9. album 'Globus', som blev flittigt spillet på DR.

Ovenpå Corona-krisen udkommer der i 2021 et nyt album med Krogh, og han giver allerede nu en forsmag på sangene.

”Der kommer til stadighed flere sange om Vendsyssel fra min hånd. Jeg ved ikke helt, hvorfor det er blevet sådan. Men det er jo på en eller anden måde dét, jeg kender bedst, og så falder det nok meget naturligt at skrive om det," udtaler han fra sit 'værksted' i Lønstrup.

”Så længe der findes folk som Hausgaard, Olsen og Krogh er den musikalske verden i Danmark ikke helt af lave” har Ekstrabladets tidligere hardcore anmelder Peter Nørgaard rammende skrevet rosende om Søren Krogh.

FAKTA

Frliluftskoncert

  • Destination: Esby Bygade 12 på Helgenæs
  • Dato: Lørdag 15. august
  • Tidsrum: Klokken 15-17
  • Entré: Fri entré
  • Medbring: stol/tæppe samt eventuelt drikkevarer

Publiceret 07 August 2020 07:00