Linda og Christian Schmidt - og herregårdshunden Smutti - på Høegholms trappe. Foto: Morten Bay-Mortensen

Linda og Christian Schmidt - og herregårdshunden Smutti - på Høegholms trappe. Foto: Morten Bay-Mortensen

Herregårdsvandring: Høegholm gemmer på gode historier

Ad landeveje, markveje og gennem skoven går turen næste lørdag fra Tirstrup kirke mod Høegholm gods

Af
Morten Bay-Mortensen

En nat lød et gevaldigt rabalder på Høegholm, og gårdens folk for forskrækket op. En ugle var fløjet gennem en rude for at få fat i en lille kat i vinduet. Det var nu ikke noget godt jagtbytte, blot en livagtigt figur af træ, lavet af kunstneren Kay Bojesen. Husets beboere måtte til gengæld hjælpe den forskræmte ugle ned fra gardinerne.

Denne sjove historie og træfiguren tager Linda Schmidt frem, når menighedsrådet i Tirstrup og sognepræst Mia Brøgger inviterer på vandretur lørdag 15. august med herregården Høegholm som mål.

Turen starter ved Tirstrup Kirke, og undervejs vil Linda Schmidt være den kyndige guide, der folder landskabet ud og vækker godsets lange historie til live med en stribe beretninger. Den omtrent 700 år gamle herregård kan bl.a. mønstre nogle af Danmarkshistoriens kendte og betydende personer og navnkundige slægter som Stig og Rosenkrantz. Som mange andre store huse gemmer Høegholm også på et utal af anekdoter og legender.

Gennem marker og skove

Sammen med sin mand Christian ejer og driver Linda Schmidt godset som tredje generation i deres familie. Hun stammer fra USA, og kom til Høegholm for snart 50 år siden og blev betaget af Høegholms historie og de smukke landskaber, som omgiver godset.

Høegholms oprindelige navn er i øvrigt Bjørnholm, da den blev opført som en borg af den navnkundige Marsk Stig omkring 1340. Borgen blev i slutningen af 1800-tallet afløst af den nuværende hovedbygning, der hæver sig på banken fem meter over de omgivende tørre voldgrave.

”Turen går gennem marker og skove, og undervejs vil jeg fortælle om landskaberne og hvad der er sket gennem tiderne her. Hvis min mand ikke er optaget af at høste, får vi ham til at fortælle lidt om bedriften, og hvordan godset drives i dag med blot få personer. Det er jo meget anderledes end førhen”, siger Linda Schmidt. ”Og når vi kommer til gårdspladsen får deltagerne en forfriskning serveret med nogle af de anekdoter, som knytter sig i Høegholm”.

Hestevognsræs tværs over Djursland

Linda Schmidt med katte-figuren, som uglen troede var levende. Foto: Morten Bay-Mortensen

Linda Schmidt med katte-figuren, som uglen troede var levende. Foto: Morten Bay-Mortensen

En af dem, som Linda Schmidt selv holder mest af, er om et væddeløb engang i 1400-tallet mellem to stærke adelsfolk tværs over Djursland.

Fru Else Krognos sad dengang som rig enke på Høegholm. Hun blev løbet på dørene af den vedholdende bejler Hr. Otto Nielsen fra Hevringholm, som hun ellers lå i strid med om en fiskeret i Ryom Å. Enden blev, at hun ville sige ja til ham, hvis han kunne vinde et hestevæddeløb fra Høegholm til Hevringholm.

Den dyst var hun sikker på vinde, for hendes vogn var forspændt de fineste heste, to ædle mohrenkopper. Hr. Otto Nielsens knoklede krikke regnede hun ikke for noget. Men på trods af hendes og kuskens vilde kørsel gennem Nimtofte, Nørager og Vivild, måtte hun se sig besejret.

Ved Hevringholms port stod Hr. Otto klar med et velkommen - og gift blev de.

Turen starter ved Tirstrup Kirke kl. 13.

FAKTA

Kirkevandring til Høegholm lørdag 15. august kl. 13.00 med start ved Tirstrup Kirke. Ruten er på ca. 12 km (lidt gode ben er nødvendig). Tilmelding senest dagen før til Mia Brøgger: mib@km.dk / 2149 3436.

Publiceret 07 August 2020 14:30