Syddjurs Egnsteaters forestilling om heksejægeren Arenfeldt har premiere 21. august

Syddjurs Egnsteaters forestilling om heksejægeren Arenfeldt har premiere 21. august Foto: Martin Busborg

Heksejægeren får sin bekomst trods Covid-19

Imod alle odds er det lykkedes Syddjurs Egnsteater at gøre sig klar til premiere på 'Heksejagten – det glade vanvid'

Af
Lars Norman Thomsen

SYDDJURS Syddjurs Egnsteaters fortælling om heksejægeren Jørgen Arenfeldt fra Rugaard har premiere fredag 21. august, og spiller udendørs i både Rønde, Ebeltoft og Hornslet.

Jagten på hekse og troldkarle begyndte i Danmark efter Reformationen i 1536 og varede knap 200 år.

Jørgen Arenfeldt var, bedømt med nutidens øjne - og også datidens - en pyskopat og sadist i sværd grad. Han beordrede således de mistænkte smidt i voldgraven ved Rugård, den såkaldte 'vandprøve'.

Syddjurs Egnsteaters har begået en humoristisk fortælling om en af danmarkshistoriens værste heksejægere fra Djursland. En magtkamp, et bryllup og en gal teatertrup, der laver en forestilling om snu mænd, kloge koner og uheldige personer.

Lokal historie

Det er en lokal historie fra Djursland, som har været med til at ændre danmarkshistorien, hvilket kun er sket to gange med heksejægeren Arenfeldt og med kongemordet begået af Marsk Stig.

Det er fortællingen om en af danmarkshistoriens værste heksejægere, som huserede på Djursland i 1680'erne. Det var så slemt, at kong Christian d. 5. brød ind, og det blev Jyllands sidste hekseprocesser. Det er en historie om kvindeundertrykkelse, religiøs forfølgelse og faren ved magtfulde demagoger.

Med denne humoristiske udgave er historien opdateret til en moderne me-too virkelighed, ligesom den peger på den evindelige jagt på mennesker der er anderledes. En jagt som kan tage mange forskellige former, men altid har været en del af vores samfund.

Det var planlagt, før coronaudbruddet, at forestillingen skulle have spillet indendørs i den historiske Karlsladen ved Kalø Gods.

I stedet er der lavet en udendørs scenografi, hvor der kan være god plads mellem publikum.

Forestillingen kommer rundt i hele kommunen og kan opleves 21. til 28. august spilles i Rønde ved Karlsladen, 2. til 4. september i Ebeltoft og 6. til 11. september i Hornslet.

Processen

I starten af forestillingen kommer døden forbi som pestlæge, hvilket trækker en reference til at de dødelige pandemier er en del af vores vilkår uden at sammenligne covid-19 med pestens massedød i øvrigt.

I alt medvirker 25 frivillige samt fire professionelle skuespillere - Uffe Kristensen, Pia Lund Andersen, Hege Tokle, Hans Nørregaard.

Herudover medvirker et professionelt hold i form af instruktør, scenograf, musikere, manuskriptforfattere.

FAKTA

Den synske Anne

En af historierne om Arenfeldt, der går igen, handler om den sidste heksekvinde, den synske Anne Sørensdatter.

Da hun blev forhørt om, hvilke andre hekse hun stod i forbindelse med, nævnte hun en række respekterede og velhavende borgere i Ebeltoft, Grenaa og Aarhus.

Men disse borgere gjorde ikke bare honnør, da de kom under hekseanklage. I stedet slog de tilbage og anklagede Jørgen Arenfeldt for falsk anklage og æreskrænkelse.

Deres sag kom for højesteret, og her idømtes Jørgen Arenfeldt en klækkelig bøde for æreskrænkelse. Anne Sørensdatter undgik bålet, men dømtes til kagstrygning - den dømte blev bundet til en kag (en søjle eller pæl) og pisket - og landsforvisning for sin "løgnagtige bekendelse på ærlige og uberygtede folk".

Men nu havde landets højeste domstol fået øje for de excesser, der foregik på Rugaard, og det blev bestemt, at ingen heks i fremtiden kunne dømmes, uden at sagen havde været for højesteret. Dermed blev der sat en stopper heksejægere som Jørgen Arenfeldt. Den sidste heksebrænding i Danmark fandt sted få år senere, på Falster i 1693.

Arenfeldts hekseforfølgelser blev medvirkende til, at han som en aldrende, desillusioneret mand måtte afhænde sit hovedsæde, Rugård, i 1707. Herefter flyttede han til Ebeltoft, hvor han døde fattig og sølle i 1717. Han blev begravet i Fuglslev kirke.

Publiceret 21 August 2020 07:30