Arild Rosenkrantz, Storm, 1959. Værket og over 100 andre kan ses på udstillingen 'Baron Rosenkrantz – Farvernes mystik' på Arken i Ishøj frem til 2. maj 2021. Foto: Rudi Hass

Arild Rosenkrantz, Storm, 1959. Værket og over 100 andre kan ses på udstillingen 'Baron Rosenkrantz – Farvernes mystik' på Arken i Ishøj frem til 2. maj 2021. Foto: Rudi Hass

Rejse ind i Arild Rosenkrantz' mystiske univers

Arken Museum for Moderne Kunst i Ishøj har åbnet en udstilling med værker af baron Arild Rosenkrantz (1870-1964)

Af
Lars Norman Thomsen

HORNSLET Der er netop åbnet en stor udstilling med Arild Rosenkrantz på kunstmuseet Arken syd for København.

Arild Rosenkrantz blev født ind i den danske, adelige slægt Rosenkrantz, som har/havde Rosenholm som centrum. Hans oldefar var Ivar Rosenkrantz med tilnavnet 'Den røde baron'. Arild Rosenkrantz blev født på Frederiksberg Slot 9. april 1870, i år for 150 år siden.

Som ung kom han til Rom, Paris og USA, hvor han lærte at male. Han slog sig ned i London, her var han præget af malerne Blake og Turners farver.

I 1912 mødte han østrigeren Rudolf Steiner, 1861-1925, og sluttede sig til ham i Schweiz. Her udsmykkede Rosenkrantz kuppelen i Goetheanum

I forbindelse med kunstnerens 70 års fødselsdag 9. april 1940 kom han til Danmark med sin skotske kone Tessa for at afholde en udstilling. Der skete som bekendt noget anden den dag, der gjorde, at han ikke kunne vende tilbage til London, hvor han ellers boede på det tidspunkt.

Slægtninge tilbød, at parret kunne bo på Rosenholm Slot. Her fik han indrettet et atelier på øverste etage. Hustruen døde 9. maj 1944, 78 år gammel, og Arild Rosenkrantz besluttede sig for at blive boende i Danmark, da krigen sluttede.

Frihedskæmperne

I og omkring Hornslet fik han en del bestillingsopgaver efter, at han slog sig ned her permanent.

"Han tegnede blandt andet monumentet for frihedskæmperne i Hornslet, ligesom han blev sat til at lave flere kommunale udsmykningsopgaver," fortæller Kim Lykke Jensen, byrådsmedlem i Syddjurs, med stor interesse for kunst, kunst- og lokalhistorie.

"I dag hænger der eksempelvis 3 store oliemalerier i den gamle byrådssal i Hornslet. Han malede også et stort billede til indgangspartiet på Hornslet Skole. Det var skolens logo, indtil den nuværende skoleledelse trådte til. Ledelsen fandt, at det store maleri var gammeldags. Det er dækket til med en hvidmalet spånplade, som nu pryder indgangspartiet - til stor fortrydelse for mange af de gamle i byen," bemærker Kim Lykke Jensen syrligt.

Kunstneren

Gennem hele livet var Arild Rosenkrantz optaget af at skildre den spirituelle del af tilværelsen, og dét blev hans livslange mål. Jagten på tilværelsens mystik lyser ud af hans værker; bag skyggerne, i naturen, i mennesket eller i form af et åbenbarende lys, som det står beskrevet i forskræppet til udstillingen på Arken.

'Baron Rosenkrantz – Farvernes mystik' er den første store museumsudstilling med Rosenkrantz’ værker. Gennem malerier, pasteller, broderier, illustrationer og 1:1 skitser af farvestrålende kirkeruder udfolder særudstillingen historien om den hidtil ukendte danske kunstmaler og hans jagt efter lys, farver og mystik. Udstillingen viser over 100 værker, hvoraf størstedelen er lånt fra samlingen på Rosenholm Slot.

"Der hænger også ret mange af hans billeder i private hjem på egnen," fortæller Kim Lykke Jensen.

Døde på lokalt hvilehjem

Rosenkrantz levede sine sidste år på Kalø Vig Hvilehjem. Her malede og broderede han frem til sin død i 1964, 94 år gammel.

Han og hustruen ligger begravet på Hornslet Kirkegård i Rosenkrantz familiens gravsted.

Publiceret 18 October 2020 21:30