Spejdermuseet Århus udgiver en ny bog, der handler om en legendarisk lejr - den første internationale lejr, som blev holdt i 1913 ved Kalø Slotsruin med royal deltagelse. Her bogens forside

Spejdermuseet Århus udgiver en ny bog, der handler om en legendarisk lejr - den første internationale lejr, som blev holdt i 1913 ved Kalø Slotsruin med royal deltagelse. Her bogens forside

Bogudgivelse: Historien om spejderlejren på Kalø

Spejdermuseet Århus udgiver bog om Kalølejren i juli 1913 - den første rigtige korpslejr i Det Danske Spejderkorps

Af
Lars Norman Thomsen

KALØ Kalølejren var den første rigtige korpslejr i Det Danske Spejderkorps med 600 danske, 10 svenske og 24 engelske spejdere som deltagere. Lejren blev afviklet i perioden 8. - 18. juli 1913. Den blev arrangeret af bl.a. Cay Lembcke og Hans Hartvig-Møller. Sidstnævnte var rektor på Gammel Hellerup Gymnasium.

Ritmester (kaptajn i kavaleriet) Cay Lembcke var sammen med Hans Hartvig-Møller med til at stifte Det Danske Spejderkorps og i øvrigt senere et yderligtgående politisk parti, Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti, DNSAP, i 1930.

Han var korpschef i de første år, og senere spejderchef i en årrække, men hans politiske holdninger var til sidst årsag til et endeligt brud mellem ham og spejderbevægelsen.

Royalt besøg

Kong Christian 10. og dronning Alexandrine besøgte lejren, der lå nær Kalø Slotsruin. Deres 2 sønner, Frederik - den senere Frederik 9. - og lillebror Knud deltog på lejren.

Lejren er emne for en ny bog, 'Kalø-lejren 1913', fra Spejdermuseet Århus.

Bogen fortæller bl.a. om hverdagen på en sådan lejr, og der er et afsnit om de spirende modsætninger, som førte til at spejderbevægelsen få år senere blev splittet i to dele – en grøn og en gul.

Agri Bakker

I lejrprogrammet var der bl.a. en større øvelse i Agri Bakker og Femmøller, hvor der blev bygget og sovet i bivuak . Derudover var der de 'sædvanlige' ting som konkurrencer, ture til udflugtsmål i nærheden, lejrbål, publikumsdag og festdag.

Til en stor spejderopvisning i forbindelse med lejren kom folk rejsende, cyklende og gående, fra nær og fjern. Over 6.000 gæster noterede man på Kalø den dag.

Bogen er rigt illustreret med mange samtidige fotos, bl.a. helt unikke optagelser taget med et hjemmebygget kamera. Bogen er på 118 sider og kan fås på Spejdermuseet for 100 kr.

Publiceret 29 October 2020 08:30