Rigt dekoreret nathue fundet ved udgravning af krypten under Mørke Kirke. En af de personer, der er gravlagt i krypten har haft den på, da vedkommende blev begravet i 1600-tallet. Chr. IV er afbildet med en tilsvarende nathue på sit dødsleje. Foto: Museum Østjylland

Rigt dekoreret nathue fundet ved udgravning af krypten under Mørke Kirke. En af de personer, der er gravlagt i krypten har haft den på, da vedkommende blev begravet i 1600-tallet. Chr. IV er afbildet med en tilsvarende nathue på sit dødsleje. Foto: Museum Østjylland

Årbog med fylde og format udkommer for 10. gang

Museum Østjylland er endnu engang klar med 'Årbøgernes konge'

Årbog Selv om 2020 har været et meget usædvanligt år, står det fast, at Museum Østjyllands årbog udkommer som sædvanligt. Hvert år siden 2011 har Museum Østjylland udsendt sin store, flotte og omfangsrige årbog med artikler om historie og arkæologi i det østjyske område. Dermed er det i år tiende gang, at bogen - som en anmelder fra en landsdækkende avis tidligere har kaldt 'Årbøgernes konge' - ligger klar til sine mange læsere.

Museumschef Jørgen Smidt-Jensen, redaktør af årbogen, er stolt.

"Vi har nu hvert år de sidste 10 år leveret et kvalitetsprodukt. Årbogen viser, hvilke opgaver vi som et stort regionalt museum med ambitionerne i orden løfter, og den formidler samtidig en masse gode historier om det område, vi dækker."

Et kig i maskinrummet

Museum Østjyllands årbog er, som det er årbogens væsen, en bred, blandet og farverig buket af historisk og arkæologisk stof.

Men bogen giver også mulighed for at dykke ned i et museums maskinrum med artikler både om tankerne bag museets formidling og om arbejdet med at konservere og bevare skrøbelige museumsgenstande.

Årbogens forfattere tager læserne med til de allerældste dele af civilisationen på vores kanter, når der bliver fortalt om meget sjældne 12.000 år gamle økser. Læs også om enestående ofringer af bjørne og heste i forbindelse med shamanistiske ritualer på Djursland for 5.000 år siden.

Bogen fra Museum Østjylland giver indsigt i både bronzealderens, jernalderens og vikingetidens samfund og åndelige liv i Randersområdet og på Djursland. Her afspejler for eksempel en over 3.000 år gammel og bare én centimeter stor glasperle fundet ved Hemmed på det nordlige Djursland handelsforbindelser helt til det eksotiske Babylon.

Hvad kirkegulvet gemte

En langt kortere, men ikke mindre spændende rejse kommer læserne på, når bogen tager læseren med på en spændende rejse under gulvet i Mørke Kirke. Her gemmer sig historien om to små adelsfrøkners skæbne i begyndelsen af 1700-tallet og deres videre færd i hænderne på museets konservatorer.

Museum Østjylland satte i 2019 fokus på Hvidsten-gruppen i udstillingen 'Modstand'. Årbogen bringer i forlængelse heraf og i sammenhæng med museets aktuelle særudstilling i Grenaa 'Under Krigen', nu historien om en anden - mindre kendt, men også meget vigtig - modstandsgruppe, nemlig Hornsletgruppen. Gruppen var centreret omkring de tre søskende Pie, Svend og Bjørn Baastrup Thomsen, der var vokset op i et lægehjem i Hornslet.

Oven i alt dette kan man, hvis man dykker ned i Museum Østjyllands årbog 2020, blive klogere på så forskellige emner som et altermaleri fra Ebeltoft Kirke, apotekerlærlingen 'Lodvig' og hans erotiske eventyr i Ebeltoft og sølvtøj fra Randers. Der er også fascinerende fortællinger om sommerhuse ved Grenaa Strand, de mange husmandskolonier på Djursland, runesten fra vikingetiden, højeste kvindemode i begyndelsen af 1800-tallet og Handskemagerlauget i Danmark.

Museum Østjyllands årbog er på 200 velillustrerede sider og koster 168 kr.

gs

Publiceret 12 December 2020 11:00