gudstjenesterne bliver kortere og uden hverken fællssang eller nadver i både Ebeltoft-Dråby-Handrup sogn og i Kirkerne på Mols og helgenæs. Foto af Ebeltoft Kirke: Viborg Air Video.

DCIM\100MEDIA\DJI_0166.JPG

Fra søndag er der igen gudstjenester i kirkerne

Kortere gudstjenester med corona-restriktioner

Af
Anette Bonde

kirke Sent lillejuleaftensdag kom sundhedsmyndighedernes melding om coronasituationen, hvorefter landets biskopper anbefalede alle julens gudstjenester aflyst til og med 3. januar 2021. Herefter genoptages gudstjenesterne fra 10. januar i den form, der anbefales af sundhedsmyndighederne og biskoppen.

Gudstjeneste i ny form

Sognepræst Heidi Bisgaard, Ebeltoft-Dråby-Handrup sogn, fortæller tirsdag formiddag til Ebeltoft Folketidende, at man netop nu afventer de seneste restriktioner fra myndighederne.

"Der kan komme nye restriktioner fra den ene dag til den anden, det har julen jo vist os."

Som landet ligger tirsdag formiddag vil gudstjenesterne i Ebeltoft-Dråby-Handrup sogn blive gennemført fra 10. januar, men i en anden form end man er vant til: ingen fællessang, væsentlig kortere gudstjenester og ingen nadver. Muligvis vender man også tilbage til tilmelding, det vil der blive orienteret om på kirkernes hjemmeside.

"Der er brug for gudstjenester", siger Heidi Bisgaard og peger på, at det ikke er alle, der har en familie og dermed social kontakt.

"Med corona følger ikke kun fysisk sygdom, virkningerne kan også være sortsyn og depression, det er en del af begrundelsen for at vi skal holde kirken åben på vågeblus. Gudstjenester kan være en måde at få brudt sine tanker. Man kan føle sig meget alene i denne tid, kirken er fællesskab, et sted at høre til."

I øvrigt er Heidi Bisgaard ikke imponeret over myndighedernes og biskoppernes sene udmelding lillejuleaften om julens gudstjenester.

"Alle syntes, det var noget rod, både kirkegængere og kirkens ansatte. Men vi er jo i en ekstraordinær situation, så der er tilgivelse for det forløb, selv om jeg godt kunne tænke mig at høre hvilken vejledning, biskopperne har fået af sundhedsmyndighederne, siden der gik så lang tid."

Forståelse og ærgrelse

Også i Tved-Helgenæs-Vistoft Pastorat kalder man den sene aflysning af julens gudstjenester for et rodet billede.

"Vi har mødt stor forståelse, en vis lettelse og ærgrelse over, at gudstjenesterne blev aflyst. Vi kunne mærke, at folk var nervøse og bekymrede over de forskellige holdninger - det var et meget rodet billede til sidst," fortæller sognepræst Gorm Ridder-Jensen.

Kirkerne var dog stadig åbne for besøgende og til personlig andagt, ligesom der i lighed med andre kirker stadig kunne afholdes kirkelige handlinger som for eksempel  begravelser. Desuden var der online-gudstjenester til alle helligdagene på kirkernes hjemmeside og Facebook, og der var åben kirke 1. og 3. januar med ark med bibeltekster og bønner, stille musik, levende lys og mulighed for selv at tænde et lys.

Om gudstjenesternes form efter 3. januar fortæller sognepræst Anne Louise Lindström Hanson, at de bliver kortere end vanligt, der bliver deltagerbegrænsning, ingen altergang og fællessang og i stedet lystænding. Og selvfølgelig afstand, afspritning etc.

Også hun fremhæver nødvendigheden af at kunne komme i kirke.

"Man kan få lys og håb i en elles mørk og kold tid - en åndelig vitaminpille, der også kan stimulere immunforsvaret," siger Anne Louise Lindström Hanson og tilføjer at man også er klar til at gå online igen, for eksempel ved yderligere restriktioner.

Publiceret 08 January 2021 07:00