Småkageriet: Kunsten at gøre sig umage i bageriet

Flere og flere valfarter til den lille nichevirksomhed, Småkageriet, på Aarhusvej 25 i Ugelbølle hver lørdag for at tanke brød og kager med masser af smag, farver og dufte

Artiklens øverste billede
Bagermester Sune Gissel hilser investeringen i en tysk melmølle meget velkommen. Fotos: Lars Norman Thomsen

UGELBØLLE Hos Småkageriet i Ugelbølle har de investeret i en tysk produceret melmølle. To sten, der nænsomt udmaler kornet til mel, som man kender det fra gamle dage. Forskellen fra fortid til nutid er kun, at nu foregår det elektrisk, forklarer bagermester Sune Gissel.

"Der er ikke tale om en vanvittig dyr investering, men en melmølle er nødvendig, hvis man som os prioriterer friskmalet mel," siger Sune Gissel.

"I Tyskland er en melmølle nærmest obligatorisk i mange hjem. På de kanter er det en tradition selv at udmale kornet."

Indehaver af Småkageriet, Dinna Hestmark, bemærker, at mennesker, der går meget op i at drikke den perfekte kop kaffe, også selv maler deres kaffebønner.

"Du kan tydeligt dufte og se, når korn lige er blevet videreforarbejdet til mel. Det dufter så dejligt, farven er markant, og så har det en næringsværdi, som er tæt på det optimale," siger Dinna Hestmark.

Nærmest en ideologi

Dinna Hestmark har med Småkageriet realiseret en gammel drøm om at bage brød med kvalitet - opskrifterne er tit inspireret af oldemors og farmors måde at trylle i køkkenet på

Dinna Herstmark og Sune Gissel har sammen formet deres tanker om Småkageriets brød i et lille kompendium, hvor man får vished for, at duoen har klare holdninger til kunsten at bage brød af alle slags.

"Den første forudsætning for produktionen er, at vi ser på brødene og råvarerne som en billedkunstner kigger på et lærred og farverne på paletten," lyder det indledende credo i kompendiet.

Hele processen fra start til slut er nøje beskrevet, og der er intet levnet til tilfældighederne.

Småkageriets brød er fritstående - undtagen franskbrød og rugbrød. "Vi stiler mod at lave dejen så god, at den tåler blot at blive vendt direkte ud fra kassen på et meldrysset bord," lyder ideologien

"Et brød, som har været igennem flere stadier i sin fremstillingsproces fra korn til dej til brød. Sådan et brød viser sig i gule, brune og rødlige farvenuancer. Så luftbobler pryder skorpen. Krummen er et netværk af store og små lufthuller, i mønstre, der leder tanken hen på et overskåret kålhoved."

Lørdagens pop-up butik er blevet lidt af tilløbsstykke. Kunderne benytter formiddagen til at tanke op til ugen, fortæller Dinna Hestmark

Sådan må det være, når man som Dinna Hestmark har formået i en moden alder, 64, at kombinere en gammel passion for at bage med lysten til at skabe en forretning.

"Vi er bestemt ikke hellige, men vi brænder for, at vores produkter skal have højeste kvalitet, og det har også vist sig, at flere og flere kunder værdsætter vores tilgang," siger Dinna Hestmark.

Gang i butikken

Som fødevareforretning har corona-situationen ikke påvirket Småkageriet negativt på nogen måde. Tværtimod.

Åbningen af pop-up butikken for to år siden hver lørdag har været en succes.

"Når vi åbner klokken 7.30 står kunderne klar, og de kommer i en jævn strøm frem til klokken 13, hvor vi takker af," fortæller Dinna Hestmark.

Lørdagen er anledning til at tanke op med morgenmadsprodukter, brød, kager og 'de små lækre' til en varm kop kaffe i Kong Vinters Danmark.

For bagermester Sune Gissel har pop-up butikkens åbning betydet, at han er på en stor del af natten for at sikre, at hylderne bugner af friske produkter lørdag morgen.

Når butikken åbner, kan han trisse klatøjet hjem til bopælen i Rosmus for at sove den ud og restituere, så han er parat til den kommende uges dont.

"Vi snakker seriøst om, at vi skal have en bager mere for at aflaste Sune, og det kommer også," lover Småkageriets indehaver.

Sune Gissel tror, det er muligt at få yderligere en passioneret bager med på holdet. Helst en uddannet eller en konditor med lyst til at blive en del af Småkageriets ideologi og som også kan udfordre den.

Store kunder i branchen i branchen har for længst opdaget det lille bageri på en skøn plet i Ugelbølle: Salling, Illum, Løgismose Meyers og specialbutikker.

Inden længe vanker der en stor aftale, røber Dinna Hestmark - uden at ville afsløre mere lige nu.

Læs også

Del artiklen