Kulturskolen folder musikken ud i corona-tider

Kulturskolen Syddjurs er som alle andre kulturinstitutioner fysisk corona-nedlukket for tiden, men det betyder sandelig ikke, at undervisere og elever bare sidder derhjemme og triller tommelfingre

Artiklens øverste billede
Kulturskoleleder Chrisen Frost og underviser Simon Bekker forklarer Adresseavisens redaktør over Zoom eller var det Teams, at det er muligt at holde gang i undervisningen virtuelt. Fotos: Lars Norman Tjomsen

KULTURSKOLEN Vi har alle lært at bruge forskellige platforme som Zoom, Teams, Skype og Messenger plus sikkert mange flere, mens corona har sat grænser for vores fysiske samkvem med hinanden.

Når vi engang 'kommer ud på den anden side',der også er blevet et meget brugt dagligdagsudtryk i mange munde, som den grasserende brug af vendingen 'det har været en lang og vidunderlig rejse' var det tidligere, har vi alle en mening om, hvordan vi med fordel kan spare kostbar tid i flere situationer ved bare at mødes i virtuelle rum.

Det har ledelse, undervisere og elever i Kulturskolen Syddjurs også lært på den hårde måde, mens Danmark har været nedlukket.

"Alle vores lærere underviser på livet løs digitalt på diverse platforme, og lærerne har virkelig taget udfordringen på sig og klarer på imponerende vis at holde gang i hele elevgruppen," roser Christen Frost, leder af Kulturskolen Syddjurs og selv mangeårig underviser og udøvende musiker.

"Det er selvfølgelig klart, at det er en kæmpe udfodring for de lærere, der underviser i kor eller samspil, men jeg må sige, at det er flot, hvordan de forsøger at løse opgaven med de muligheder, der er til rådighed. Jeg ved, at alle får gode erfaringer, som de kan bruge sidenhen til at gøre deres undervisning endnu bedre og sjovere."

Fuld koncentration

En af Kulturskolens mangeårige undervisere, guitaristen Simon Bekker, som bor i Aarhus, har erfaret, hvor krævende det er at skulle levere, når han fra sit hjemmestudie skal undervise en elev, der sidder på den anden side af skærmen.

"Den fysiske afstand er naturligvis i sig selv en udfordring og kræver, at jeg er minutiøs forberedt, fordi jeg ikke kan gøre de samme ting, som hvis vi sad sammen i et lokale og spillede," siger Simon Bekker, der er en af hovedkræfterne, når Kulturskolens talentlinje, Shanghai Akademiet, øver op til en stor forestilling.

Simon Bekker inviterede på en digital rundtur i sit studie på hjemadressen i Aarhus, hvorfra hans 1:1 undervisning foregår med de udfordringer, for- og bagdele, som det nu betyder

"Men jeg har også bemærket, at man er på fuldt og helt, når det foregår digitalt. Der er meget lidt spildtid, vi kommer i gang med det samme i modsætning til, når vi sidder sammen, hvor vi sagtens kan bruge tid på at snakke om andre emner og varme op til, at vi skal i gang. Jeg vil nu skynde mig at tilføje, at jeg ikke lægger pres på mine elever, men på trods af den fysiske afstands store begræsninger, så tvinger den os også til at tænke i nye muligheder. Jeg sender f.eks. små videospots til mine elever forud for en undervisningslektion."

Simon Bekker er uddannet fra Aarhus Musikkonservatorium og arbejder både som underviser, studiemusiker og freelance guitarist.

Han har således spillet fast med Sonja Hald og Elisabeth og er en del af styregruppen i kæmpebandet Keminova Cowboys, der laver en plade på en weekend hver andet år.

"Jeg synes, det er så imponerende, hvordan vores undervisere formår at holde gang i hele elevgruppen. Mange melder løbende tilbage til mig, at den læring de får med sig Post-Corona er værdifuld og brugbar i fremtiden," siger kulturskoleleder Christen Frost, der som alle andre mest af alt glæder sig til, at der atter kommer liv på Kulturhotellet og de øvrige steder, hvor Kulturskolen lader musikken spille.

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen